Když někde narazím na dobrá povidla, hned vím, co s nimi 🙂
Povidla kupuji od různých značek, ve sklenici, samozřejmě bez konzervantů. Stačí si přečíst složení.
A pokud máte to štěstí, že máte domácí, tak není co řešit.
Moučník lze udělat do kulaté formy nebo na menší plech. Já jsem si pořídila menší nepřilnavý plech cca 20×30 cm.
Budete potřebovat
Na Těsto
- 250 g mouky (dávám buď jemně mletou celozrnnou špaldovou nebo půl špaldové a půl pšeničné polohrubé)
- 250 tvarohu ve vaničce (může být i klasický)
- 3 vejce
- 1 bio kypřící prášek do pečiva
- 100 g sladila (lze kokosový cukr, přírodní cukr, částečně obilný sirup, jak jste zvyklí)
- 125 ml oleje
- šťávu z půlky citronu
Na tvarohovou náplň
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 2 bio vanilkové cukry
- lžičku citronové kůry
Dále povidla dle chuti. Pokud jsou tuhá, rozmíchejte je s trochou vody.
Postup
- Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
- Lžící nanášejte tvarohovou náplň a dle chuti dolaďte povidly. Ta mohou být švestková, ale také jablečná.
- Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.
V jiných podobných receptech se v těstě i tvarohové náplni cukru vyskytuje obvykle více. Já ale doporučuji množství ubírat vždy dle typu receptu na hranici, která stále bude chutnat. Vaničkový tvaroh nebývá tak kyselý jako klasický, proto 2 bio vanilkové cukry bohatě stačí. Případně vanilkový extrakt a lžíce medu.
Chuť moučníku není třeba vždy dohánět cukrem, ale lze zakomponovat jablka, rozinky, melasu, skořici, vanilkový či mandlový extrakt.