Quinoa je nutričně velmi hodnotná obilovina, se kterou se pracuje podobně jako s rýží. Dá se používat jak na sladko, tak na slano. Hodí se na přípravu různých placiček, kaší, ale i jako zajímavá příloha.
Dnes už běžně seženete více druhů quinoi. Bílou, červenou i černou. Tu černou ráda používám především do salátů, které jsou díky ní chuťově netradiční, ale hlavně syté.
Budete potřebovat
- Uvařenou quinou
- Krátce povařený cukrový hrášek
- Vejce uvařená na tvrdo
- Ředkvičky (nebo jinou zeleninu)
- Papriky
- Dresing dle chuti
Postup
- Quinou uvařte do měkka podle návodu. Pokud dělám salát do větší mísy, stačí mi na to šálek suché quinoi. Tu propláchnu vodou, zaliju dvěma a půl hrnky vody a vařím na mírném stupni asi 15 minut. Nechám případně ještě dojít pod pokličkou.
- Vejce uvařte na tvrdo, na 1 porci dávám 1 vejce.
- Cukrový hrášek krátce poduste, aby si ponechal krásnou zelenou barvu i tvar.
- Nakrájejte na kousky různé druhy zeleniny, já jsem zvolila papriku a ředkvičky.
Místo ředkviček lze použít napařenou brokolici, lahůdkovou cibulku, rukolu …
Když máte čas a chuť, výborné je papriky do salátu předem ugrilovat nebo orestovat.
Salát můžete jen doladit lehkou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy, nebo zvolit kombinaci citronové šťávy, olivového oleje a medu.
Pokud máte rádi smetanovější dresingy, zkuste kombinaci hustého řeckého jogurtu, hořčice a citronové šťávy.
Inkové považovali quinou za posvátnou, NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty. To nebude jen tak 🙂