Dopřát si spoustu chutí nemusí nutně znamenat, že sníme 5 krajíců chleba, deset deka vajíčkové pomazánky a 5 plátků šunky.
Pečivo stačí rozkrájet na menší kousky a na každý pak střídmě naložit to, na co máte chuť. A nemusí toho být moc. Kvalita musí vždy vyhrát nad kvantitou.
-
Pikantní zeleninová pomazánka. Stačí rozmixovat nakládanou zeleninu ve sklenici s feferonkou, kouskem choriza a zjemnit lžící husté zakysané smetany.
-
Vajíčková pomazánka. Uvařte vejce na tvrdo, protlačte skrz mřížku nebo nakrájejte na drobno. Ochuťte solí, hořčicí, česnekem a vše spojte s kvalitním pomazánkovým máslem.
-
Tvarůžky. Jejich výhodou je, že obsahují málo tuku, hodně bílkovin, ale také hodně soli. Nejvýraznější jsou ty naše olomoucké.
-
Sýrová pomazánka z gorgonzoly. Velmi výrazný sýr s ušlechtilou plísní na povrchu, který je vhodný jako občasná chuťovka. Když se utře na pastu s kostičkou čerstvého smetanového sýra a doladí pepřem a jemně nasekanou cibulkou, máte výbornou výraznou pomazánku. Hodí se k ní vlašský ořech.
-
Sušená šunka. Seženete třeba parmskou nebo schwarzwaldskou. Některé jsou více tučné, jiné libové. Obsahují ale hodně soli, takže plátek či dva na chuť bohatě stačí.
Samozřejmostí je pak doplnit prkénko o více druhů zeleniny dle sezóny, aby tam hrálo co nejvíce barev. Perfektní jsou ředkvičky, kedlubna, kapie, rajčata, české papriky.