Když se řekne špecle, vybavím si okamžitě tradiční rakouské jídlo “spätzle mit schinken und käse”, které je sice výborné, ale díky osmažené cibuli, oleji a tučnému sýru je v restauracích často velmi mastné a těžké.
Doma je proto ráda připravuji se zeleninou v kombinaci se slaninou, kdy je všeho tak akorát a po jídle zbyde jen prázdná pánev a dobrý pocit.
Množství uzpůsobte podle toho, kolik porcí chcete připravit.
Budete potřebovat
- Špecle (běžně seženete hotové čerstvé chlazené nebo sušené jako těstoviny)
- Slaninu (použila jsem vysoce kvalitní, jemně uzenou)
- Brokolici (růžičky)
- Na doladění čerstvou petrželku nebo cibulovou nať, sůl, pepř, olivový olej
Postup
- Na pánvi pozvolna orestuje na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu. Pokud z jakéhokoliv důvodu slaninu nechcete, zvolte vysokoprocentní uzenou šunku.
- Brokolici rozeberte na růžičky a tepelně krátce upravte buď nad párou nebo pod pokličkou v troše vody. Stačí pár minut, aby růžičky změkly. Rozhodně ji nerozvařte.
- Špecle uvařte na skus podle návodu, sceďte a přidejte do pánve se slaninou a na kousky nasekanou brokolicí.
- Ochuťte solí, pepřem, přidejte nějakou tu “zeleň”.
Jídla složená jen ze 3 až 4 ingrediencí mají své kouzlo jednoduchosti, které nám šetří čas.