Recept

Masovo-brokolicové kuličky v rajské omáčce

Kuličky v rajské omáčce nemusí být jen z masa. Zkuste je udělat půl na půl s brokolicí, která je odlehčí, nutričně obohatí a dodá jim šťavnatost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Kuličky v rajčatové omáčce dělám na mnoho způsobů. Někdy čistě masové, jindy vegetariánské. Dají se zvládnout jen ze zeleniny, případně k zelenině přidat posekaný tempeh. To, jak budou dobré závisí na jejich správném dochucení.

Zde je tip na variantu jak s masem, tak zeleninou. A konkrétně brokolice je ideální.

Budete potřebovat

Na kuličky

  • 1/2 kg namletého masa
  • menší brokolici (použít růžičky)
  • 2 vejce
  • koření do mletých mas bez glutamátu
  • sůl, lžičku hořčice
  • 50 g domácí celozrnné strouhanky (lze i kukuřičnou)
  • olej na opékání kuliček

Na rajskou omáčku

  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatové pasty (rajčatový protlak, dá se sehnat v tubě v biokvalitě)
  • 1/4 l vývaru
  • 1 cibule
  • špaldová jemně mletá mouka na zahuštění
  • třtinový cukr na doladění chuti
  • koření na rajskou (nové koření, bobkový list, pepř, skořice)
  • olej

Postup

  1. Kuličky do omáčky připravte tak, že si pár minut předvaříte růžičky brokolice. Jen aby trochu změkly. Nasekejte je pak na jemno a smíchejte s masem, vejci, kořením, přidejte trochu hořčice na chuť a dohustěte strouhankou. Tvarujte kuličky, které můžete dozlatova opéct na pánvi nebo v troubě.
  2. Na rajskou omáčku si nakrájejte cibuli a orestujte ji na oleji. Zaprašte 2 lžícemi špaldové mouky a vlijte rajčata. Přidejte rajčatovou pastu (protlak), zalijte vývarem, přidejte koření a nechte vařit asi 15 minut.
  3. Koření z omáčky vyndejte, rozmixujte ji do hladka, dolaďte konzistenci případným zahuštěním a vložte do ni opečené kuličky, které nechte v omáčce pár minut povařit.

Kuličky jsou díky brokolici šťavnaté a jídlo celkově lehčí. Brokolice v kuličkách není moc znát, což se může hodit v případě, kdy chcete brokolici zařadit do jídelníčku rodiny a třeba o tom ani nemusí vědět 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...