Recept

Sladký chlebíček s červenou řepou a slunečnicovými semínky

Sladce péct se dá i bez cukru a bílé mouky. Variant je mnoho a každý musí objevit tu svoji, aby mu to chutnalo. A když se do moučníků běžně přidávají mleté ořechy a mrkev a jablka, tak proč ne mletá slunečnicová semínka a červená řepa.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když se pouštím do svých pečících experimentů, ráda na to využívám formu na biskupský chlebíček. Mám jistotu, že se to dobře propeče, že se to bude dobře krájet a že toho nebude jak pro celou armádu, kdyby se to náhodou nepovedlo. Protože upřímně, ono se to občas nepovede. Kdo nic nedělá, nic sice nezkazí, to ale neplatí u mně v kuchyni.

A když jsme u té upřímnosti, tak byť jsem tuto řepovou originalitu dělala vyloženě pro sebe, zkusila jsem ji naservírovat i dětem. S co nejvíc pozitivním výrazem ve tváři jsem dávala na stůl talířky s tím, že mám něco úúúžasného. Dopadlo to padesát na padesát. Starší si pochutnala a ještě si (dobrovolně) vzala druhý den na svačinu do školy, mladší to šla vyplivnout do koupelny :))

Co k chlebíčku říct z výživového pohledu. K pečení červenou řepu používám ráda. V kombinaci s kakaem moučníkům sedí. Místo ořechů jsem zvolila pomletá slunečnicová semínka, která jsou koncentrátem živin a zdravých tuků. Obecně se tvrdí, že stačí denně sníst 2 lžíce těchto semínek a pohnete se svým zdravím do plusových hodnot. Chlebíček je velmi bohatý na vlákninu a antioxidanty. Výhodou je nízký glykemický index, takže po něm nenastane typické kolečko opětovné chuti na “něco dobrého”.

Budete potřebovat

  • 100 g na jemno nastrouhané čerstvé červené řepy
  • 3 vejce
  • 150 g datlové pasty
  • 2 lžíce medu nebo sirupu
  • 100 g rozdrcených slunečnicových semínek
  • 50 g žitné (nebo jiné) mouky
  • 1/2 bio kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Postup

  1. Červenou řepu omyjte, odstraňte slupku a na jemno nastrouhejte. Vejce rozmixujte do pěny. Slunečnicová semínka rozdrťte na jemno do hladka pomocí mixéru, robotu.
  2. Do vaječné hmoty přidejte řepu, vláčnou datlovou pastu, namletá semínka, 2 lžíce kakaa, kypřící prášek a 2 lžíce medu nebo nějakého sirupu.
  3. Těsto dejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček
  4. Pečte na 175 stupňů do suché špejle, je to asi 30 minut.

Já používám konkrétně tento datlový sirup, ale převážně ne na slazení moučníků, ale jako zajímavé výrazné sladké dochucovadlo třeba na různé kaše. Fajn je také s bílým jogurtem, pšeničnými klíčky a skořicí. V tomto případě je ale možné ho použít k oslazení chlebíčku, protože se tam chuťově i barvou vyloženě hodí 🙂

Chlebíček se díky formě dá snadno nakrájet na plátky a použít místo sladkého pečiva ke snídani. Moje dcera si na něj ráda dává jogurt a zdobí ho ovocem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky