Nejčastější svačinou, kterou připravuji, je klasika “chleba s něčím”. Preferuji sýry, občas vysokoprocentní šunku. Aby to ale nebylo pořád to samé dokola, vsadím občas na tradiční “sendvič”, který děti baví. Jeho nevýhodou ale je, že má tendence se rozpadávat, pokud není připraven s rozmyslem a poctivě. Třeba taková kolečka na tvrdo uvařeného vejce v něm zrovna nedrží. Naštěstí tu ale máme tortillu.
Můžete ji sehnat v mnoha variantách. Pšeničnou bílou, kukuřičnou, celozrnnou… Když máte na výběr z více možností, vždy porovnejte složení a věřím, že poznáte, která bude lepší.
Výhodou tortilly je oproti sendviči to, že do ní můžete dát více náplně, hlavně tedy více zeleniny, která je zdrojem ochranných látek. Základem je připravit ji tak, aby držela pohromadě. K tomu stačí dodržet 4 věci.
- Nepřeplnit ji ingrediencemi
- Nepřehnat to s dresingem
- Zapéct ji v sendvičovači nebo v panini grilu.
- Dát ji do krabičky.
Taková tortilla vydrží i poctivou aktovkovou bitvu.
Tortilla na fotce je celozrnná. Potřela jsem ji lehce domácím dipem, který jsem připravila smícháním čerstvého smetanového sýra, hustého bílého jogurtu a zelených bylinek. Na to jsem do řady položila kolečka vejce uvařeného na tvrdo. Na to 2 proužky červené papriky a 2 listy římského salátu. Tortillu pak stačí zaspoda přehnout a stočit. Zapečením pak zajistíte, že se zpevní a nerozmotá 🙂
Součástí svačiny je i nakrájené jablko, ke kterému někdy přidám i 4 vlašské ořechy, a pití. Nejčastěji dávám obyčejnou vodu, kterou střídám s bylinkovými čaji. Pro období, kdy děti bývají více nachlazené volím heřmánkový čaj se lžičkou medu, což je lehce antibakteriální a lahodná kombinace.