Měla jsem chuť upéct si něco sladkého ke svačině, z čeho budu mít “dobrý pocit”. Moučník, který bude obsahovat kvalitní sacharidy, bílkoviny i tuky a bude bohatý na vlákninu. Díky mrkvi, celozrnné špaldové mouce, datlím a dýňovým semínkám se to rozhodně povedlo.
Měla jsem chuť udělat ho trochu více “spicy”, tak jsem přidala trochu koření do perníku, které obsahuje skořici, koriandr, anýz, hřebíček a muškátový ořech a ještě jsem to završila lžící čerstvého nastrouhaného zázvoru. Ve výsledku tam není zas tak cítit, ale chuť rozhodně doladí.
Budete potřebovat
- 130 g jemně mleté špaldové mouky
- 2 vejce
- 150 g na jemno nastrouhané mrkve
- 100 g rozemletých dýňových semínek
- 100 g datlí nebo datlové pasty rozmixované v 100 ml vody
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kokosového nebo přírodního cukru (lze vynechat)
- 1/2 prášku do pečiva (bio, bez fosfátů)
- 1 lžičku koření do perníku (nebo jen skořici)
- 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
Postup
- Vejce ušlehejte s 2 lžícemi cukru (pokud ho tam dáte)
- Dýňová semínka si v malém robotu rozsekejte na jemnou drť. Mrkev nastrouhejte na jemno. Datle nebo datlovou pastu rozmixujte ve vodě na kašičku a dále přidejte všechny ostatní ingredience.
- Směs přendejte do tukem vymazané a hrubou moukou vyspypané formy na srnčí hřbet nebo do jakékoliv jiné menší formy.
- Pečte na 180 stupňů asi 35 minut, zkuste špejlí, zda je hotovo.
TIP
- Pro slavnostnější verzi můžete chlebíček polít domácí čokoládovou polevou nebo citronovou polevou.
- Datlová pasta se dá koupit jako hotový produkt a používá se ke slazení. Pokud si výhodně pořídíte větší balení datlí z ověřeného zdroje, můžete si datlovou pastu připravit i sami do zásoby.
Chlebíček mi překvapivě jedly i děti a daly palec nahoru 🙂 Takže jeden kousek rovnou přihazuju do svačinové krabičky. Moučník má totiž takovou konzistenci, že jistě přežije menší aktovkovou bitvu.