Krémové polévky, jejichž základ tvoří zelenina, jsou ideální večeří. Obzvlášť na podzim. Doporučuji je doplnit o luštěninu, která polévku pomůže přirozeně zahustit a obohatí ji o bílkoviny, vitaminy a minerály. Nejvhodnější je červená čočka, která se nemusí předem namáčet a je uvařená do 15 minut.
Budete potřebovat
- Malou dýni Hokaido (používá se včetně slupky
- 1 cibuli
- 1/2 hrnku červené čočky
- 1 velkou bramboru
- Vodu nebo vývar na zalití
- Šťávu z 1 pomeranče (případně 100% džus)
- 1 kelímek nebo kostučku přírodního sýra typu gervais
- Olivový nebo kokosový olej
- Na dochucení sůl
Postup
- Na oleji orestujte cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou a vydlabanou dýni hokaido. Pokud máte nějakou větší, použijte jen půlku.
- Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby voda byla max centimetr nad suroviny.
- Vsypte propláchnutou červenou čočku, přidejte na kostičky nakrájenou oškrábanou bramboru, dle chuti osolte a vařte do změknutí dýně. Max 20 minut.
- Rozmixujte do hladka, zjemněte sýrem žervé a znovu promixujte.
- Hustotu na závěr dolaďte pomerančovou šťávou, případně i vodou.