Dělím se o svoji variantu rajské, která u nás doma v této podobě vyhovuje. Omáčka v této variantě je zdravá, hodně zeleninová, poctivá. Určitě jiný level než naředěný protlak dohuštěný hladkou moukou …
Budete potřebovat
Na masové kuličky
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibuli
- 1 vejce
- 2 plátky namočeného toustového chleba nebo 1 krajíc chleba nebo 1 kus pečiva
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř, drcený kmín
- vrchovatou lžičku kvalitného kečupu nebo rajčatové pasty
Na rajčatovou omáčku
- 2 plechovky loupaných rajčat
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 1 hrnek vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatové pasty
- Olivový nebo řepkový olej
- Koření na rajskou (nové koření, bobkový list, pepř, skořice, může být špetka tymiánu)
- 1 lžíci přírodního cukru nebo jiného sladidla, pokud preferujete sladší chuť rajské
Postup
Masové kuličky – 2 plátky toustového chleba nebo kus pečiva namočte do tekutiny. Poslouží mléko, vývar apod. Zpracujte se všemi ostatními ingrediencemi důkladně v kompaktní hmotu. Z té rukama tvarujte kuličky velikosti golfového míčku, položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 190 stupňů asi 20 minut.
Rajčatová omáčka – na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte na kolečka pokrájenou mrkev a ještě chvíli míchejte. Vlijte rajčata, hrnek vývaru, přidejte rajčatový protlak nebo pastu, případně doslaďte a ochuťte kořením. Vařte na mírném plameni asi 30 minut. Vyjměte koření, pokud jste dávali celé nebo použili pyramidku, a rozmixujte do hladka. Já na závěr přidávám ještě mletou skořici navíc, dodá omáčce jedinečnou chuť.
TIPY
- Koření na rajskou lze koupit jako hotovou směs koření, vyberte tu bez glutamanu sodného.
- Vychytávkou jsou pak celé kusy koření v pyramidce od Vitany.
Jako přílohu jsem zvolila celozrnné mašličky. Někdo upečené masové kuličky na chvíli vkládá do hotové rozmixované omáčky. Já je nechávám mimo a vkládám rovnou do talíře. Také jsem zaznamenala variantu, kdy se předpečené kuličky zalijí omáčkou a vše se nechá ještě společně 20 minut péct v troubě.