Budete potřebovat
Křehké máslové těsto do klasické kulaté formy
- 200 g hladké mouky (zvolila jsem jemnou celozrnnou špaldovou typ 630)
- 100 g másla
- 2 špetky soli
- 1 žloutek
- 1 až 2 lžíce vody dle potřeby
Náplň s uzeným lososem
- 1 tvaroh ve vaničce (250 g, použila jsem nízkotučný)
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g na kousky nakrájeného uzeného lososa
- 2 vejce
- 1 větší cibuli
- 1 lžíci olivového oleje do směsi a 1 na orestování cibule
- Na dochucení sůl, pepř, špetku mletého muškátového oříšku
Postup
- Křehké těsto – Všechny ingredience zpracujte rukama v hladkou kompaktní hmotu. Zabalte ji do sáčku a nechte chvíli odpočinout v lednici. Těsto vyválejte v tenkou placku a tou vyložte tukem vymazanou kulatou koláčovou formu. Aby při pečení na povrchu nevznikaly nerovnosti, oložte na těsto pečicí papír, který už stačí jen něčím zatížit. Obvykle fazolemi, já jsem na papír položila jinou kulatou formu. Krátce předpečte v troubě na 200 stupňů asi 15 minut, vyndejte z trouby a ztlumte teplotu na 170 stupňů.
- Náplň s lososem – Na olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zchladnout. Ušlehejte tvaroh, jogurt, vejce a trochu olivového oleje v hladkou hmotu, ochuťte kořením a smíchejte s pokrájeným uzeným lososem.
- Směs vlijte na předpečený křehký korpus a pečte na 170 stupňů asi 45 minut.
TIP
- Do náplně můžete přidat pár hrstí nasekaného spařeného listového špenátu. Chuťově tam sedí.
- Zrovnatak se do náplně hodí jakékoliv čerstvé bylinky, například kopr či petržel
- V případě potřeby lze tvaroh s jogurtem nahradit např. za zakysanou smetanu nebo čerstvý krémový sýr
Jako hlavní jídlo podávejte se zeleninovým salátem. Já jsem zvolila rukolový.