Borščů existuje nekonečná řada variant. Který udělat se můžete rozhodnout třeba i podle toho, kolik času přípravě chcete věnovat. Mně se osvědčil tento postup. Vycházela jsem z receptu časopisu Albert, který jsem si o něco zjednodušila.
Některé recepty na boršč mohou svojí složitostí člověka až odradit, tento postup je snadný. Polévku můžete mít do 30 minut na stole.
Budete potřebovat
- 400g uzené pečeně
- 2 velké mrkve
- 6 středních brambor
- 1 velkou cibuli
- 200g červených fazolí v nálevu
- 150g nakládané červené řepy (prodává se ve sklenici) nebo obyčejné vařené řepy
- 200g z hlávky červeného zelí
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
- asi 3 litry vody nebo vývaru (pak dle potřeby)
- Tuk na orestování cibulky
- Zakysanou smetanu k podávání
- Koření jako na vývar (bobkový list, nové koření, kuličky pepře)
- Na dochucení citronovou šťávu nebo umeocet k podávání
Postup
- Cibuli orestujte na oleji, po chvíli přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, pár minut restujte a zalijte vodou nebo vývarem, vařte do změknutí.
- Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na kostičky a společně je orestujte vedle na pánvi na troše oleje. Po chvíli přidejte trochu vody z hnrnce, ve které se vaří maso a 5 minut duste (do poloměkka)
- Když bude uzené maso skoro měkké, přidejte do hrnce na drobné proužky pokrájené červené zelí, na proužky nakrájenou nakládanou červenou řepu, brambory, mrkev, fazole, ochuťte česnekem a protlakem.
- Teď už jen společně povařte max. 15 minut a v případě potřeby zřeďte.
- Chuť můžete doladit pomocí citronové šťávy nebo umeocta. Umeocet kapejte do polévky až na talíři, neměl by se vařit.
TIPY
- Použila jsem čerstvé červené zelí, které rychle změkne a polévka je pak za chvíli hotová. Pokud byste chtěli použít nakládané zelí ve sklenici, tak počítejte s tím, že je potřeba vařit ho déle.
- Jeden z tradičních ukrajinských receptů na boršč je bez masa, může jej připravit jako čistě zeleninový.
- Uzené maso můžete nahradit hovězím, když ho budete mít vařené předem, bude polévka také rychlou záležitostí.
- Nakládanou červenou řepu můžete nahradit obyčejnou uvařenou řepou.
- Ten krok, kdy se brambory a mrkev předpřipraví na pánvi, neobcházejte.
Boršč – za mě univerzální jídlo, které chutná dětem, zasytí chlapa a může posloužit i jako lehká večeře (pokud si do misky nenandáte 10dkg uzeného a půl kelímku zakysané smetany 🙂