Recept

Jednoduchý boršč – do 30 minut hotový

Přípravou boršče můžete, ale nemusíte trávit mládí v kuchyni. Zkuste ho podle tohoto jednoduchého postupu. Když budete rychle škrábat a krájet, budete brzy jíst :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Borščů existuje nekonečná řada variant. Který udělat se můžete rozhodnout třeba i podle toho, kolik času přípravě chcete věnovat. Mně se osvědčil tento postup. Vycházela jsem z receptu časopisu Albert, který jsem si o něco zjednodušila.

Některé recepty na boršč mohou svojí složitostí člověka až odradit, tento postup je snadný. Polévku můžete mít do 30 minut na stole.

Budete potřebovat

  • 400g uzené pečeně
  • 2 velké mrkve
  • 6 středních brambor
  • 1 velkou cibuli
  • 200g červených fazolí v nálevu
  • 150g nakládané červené řepy (prodává se ve sklenici) nebo obyčejné vařené řepy
  • 200g z hlávky červeného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
  • asi 3 litry vody nebo vývaru (pak dle potřeby)
  • Tuk na orestování cibulky
  • Zakysanou smetanu k podávání
  • Koření jako na vývar (bobkový list, nové koření, kuličky pepře)
  • Na dochucení citronovou šťávu nebo umeocet k podávání

Postup

  1. Cibuli orestujte na oleji, po chvíli přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, pár minut restujte a zalijte vodou nebo vývarem, vařte do změknutí.
  2. Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na kostičky a společně je orestujte vedle na pánvi na troše oleje. Po chvíli přidejte trochu vody z hnrnce, ve které se vaří maso a 5 minut duste (do poloměkka)
  3. Když bude uzené maso skoro měkké, přidejte do hrnce na drobné proužky pokrájené červené zelí, na proužky nakrájenou nakládanou červenou řepu, brambory, mrkev, fazole, ochuťte česnekem a protlakem.
  4. Teď už jen společně povařte max. 15 minut a v případě potřeby zřeďte.
  5. Chuť můžete doladit pomocí citronové šťávy nebo umeocta. Umeocet kapejte do polévky až na talíři, neměl by se vařit.

TIPY

  • Použila jsem čerstvé červené zelí, které rychle změkne a polévka je pak za chvíli hotová. Pokud byste chtěli použít nakládané zelí ve sklenici, tak počítejte s tím, že je potřeba vařit ho déle.
  • Jeden z tradičních ukrajinských receptů na boršč je bez masa, může jej připravit jako čistě zeleninový.
  • Uzené maso můžete nahradit hovězím, když ho budete mít vařené předem, bude polévka také rychlou záležitostí.
  • Nakládanou červenou řepu můžete nahradit obyčejnou uvařenou řepou.
  • Ten krok, kdy se brambory a mrkev předpřipraví na pánvi, neobcházejte.

Boršč – za mě univerzální jídlo, které chutná dětem, zasytí chlapa a může posloužit i jako lehká večeře (pokud si do misky nenandáte 10dkg uzeného a půl kelímku zakysané smetany 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky