Krémové zeleninové polévky na milion způsobů téměř nikdy nezklamou. Tentorkát jsem v obchodě sáhla po brokolici. Nebyla ale moc velká, ještě to něco chtělo. To něco jsem našla v mrazáku. Listový špenát, který mám v zásobě téměř vždy. Výborná jednoduchá kombinace a vyškrabané talíře. Navíc s opečenými chlebovými krutony. To nemůže urazit 🙂
Budete potřebovat
1 brokolici
1 balení mraženého listového špenátu (je jedno, kolik přesně to je)
1 cibuli nebo kousek pórku
Olivový olej
2 lžíce libovolné mouky (lze i ovesné vločky)
Zeleninový vývar na zalití
Na dochucení (sůl, případně pytlíček s kořením na vývar)
Na závěrečné dohuštění jáhlové vločky (možná nebude třeba)
Zakysanou smetanu na zjemnění
Chlebové krutony k podávání
Postup
Cibulku orestujte na olivovém oleji, zaprašte 2 lžícemi mouky, případně ovesnýi vločkami a chvíli míchejte.
Zalijte částí vlažného zeleninového vývaru a hned přidejte na růžičky rozebranou brokolici a listový špenát.
Ochuťte trochou soli, můžete přidat “hotový” pytlíček s kořením na vývar (nové koření, pepř, bobkový list, sušená cibule)
Dolijte zbytek vývaru tak, aby zelenina byla tak akorát ponořená.
Vařte do změknutí brokolice, na závěr vyjměte koření a rozmixujte do hladka. V případě potřeby lze polévku trochu dohustit jáhlovými vločkami, 2 minutky povařit a rozmixovat.
Na závěr zjemněte zakysanou smetanou a podávejte s opečenými chlebovými krutony.