Tentokrát vám představuji svoji vyzkoušenou variantu lívanců, které mají úplně jiné nutriční hodnoty než ty klasické. Pro vyšší obsah bílkovin jsou oblíbené ve fitness světě, zrovnatak ale mohou perfektně posloužit jako výživná sváča do ruky pro děti.
cca 120g mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou, může být i obyčejná hladká)
1 lžíci medu
špetku soli
1/2 lžičky prášku do pečiva (BIO)
Postup
Důkladně promíchejte sýr cottage s vejci.
Přidejte mouku, špetku soli, u sladké varianty lžíci medu (případně obilného sirupu) a půl lžičky prášku do pečiva.
Postupně přimíchávejte mouku. Já jsem použila jen celozrnnou, variantou je obyčejná hladká, případně “půl na půl”.
Jaká je správná konzistence těsta?
To, zda bude těsto více či méně husté záleží na typu mouky a velikosti vajec. Pokud by v něm stála lžíce, tak byste pak lívance mohli použít jako dálkovou létající zbraň. Pokud by těsto bylo moc řídké, trhaly by se při obracení. Výsledkem by tedy mělo být středně husté těsto. Na jeden lívanec jsem použila 2 lžíce těsta.
TIP
Lívance nemusíte připravovat jen na sladko. Stačí vynechat lžíci medu a užít si je na slano místo pečiva.