Tato báječná omáčka vznikla náhodou, kdy jsem chystala večeři pro rodinu. Na poslední chvíli jsem připravená čerstvá rajčata zaměnila za ta sekaná v konzervě, která obsahují více tekutiny, proto bylo potřeba omáčku zahustit. Zvolila jsem tedy jemné ovesné vločky, které jsou u mě v kuchyni nepostradatelným pomocníkem 🙂
Kombinace rajčat, smetanového sýra, vloček a petržele je jednoduše geniální.
Budete potřebovat
- 2 plechovky krájených rajčat (lze i adekvátní množství čerstvých)
- 1 kostičku přírodního sýra (něco jako žervé, asi 100g)
- 5 lžic jemných ovesných vloček (uvedeno jemné/zart/ nebo fine)
- 1 cibuli
- Olivový olej (nebo jiný s dobrou tepelnou stabilitou)
- 2 hrsti na jemno nasekané petržele (lze i sušenou)
- Na dochucení – sypké dochucovadlo bez glutamanu, bylinky dle chuti (dala jsem trochu provensálského koření),
Postup
- Cibuli orestujte na oleji
- Přilijte 2 plechovky sekaných rajčat. Když jsem měla celá rajčata, projela jsem je krátce v sekáčku.
- Ochuťte, přidejte petržel a nechte 5 minut provařit.
- Přisypte asi 5 lžic jemných ovesných vloček. Ty omáčku krásně zahustí tím, že pojmou “přebytečnou” tekutinu z rajčat. Takto vařte pár minut.
- Na závěr vmíchejte a nechte rozpustit kostičku přírodního sýra.
Podávejte s oblíbenými těstovinami.
TIPY
-
Kdo chce a může, k omáčce se také výborně hodí česnek
-
Pokud jsou rajčata moc kyselá, můžete omáčku malinko osladit přírodním cukrem nebo obilným sirupem pro vyladěnou chuť