Příprava těchto sušenek je opravdu jednoduchou záležitostí. Tentokrát jsem zkusila klasickou variantu z hladké mouky, ze které se dá následně vycházet pro další varianty sušenek. Podstatné je, že víme, z čeho jsou a necpeme do dětí zbytečná aditiva.
Budete potřebovat
- 280g hladké mouky (lze i půl na půl s jemně mletou celozrnnou)
- 200g másla (lehce povolené)
- 3 lžíce agáve sirupu nebo obilného sirupu s neutrální chutí (pro menší děti rýžový)
- na špičku lžičky soli (sůl zvýrazní chuť sušenek, pro malé děti lze vynechat)
- vanilkový extrakt (vanilka je exotické koření, do roka raději nepodávejte)
Postup
- Z uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Jde to ručně, můžete si ale pomoci i robotem, který má hnětací háky.
- Těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvarujte váleček.
- Válečky zabalte do fólie a nechte ztuhnout v lednici.
- Válečky pak rozkrájejte na centimetrové plátky. Ty pak můžete ještě dotvořit pomocí razítek na sušenky. Já jsem si pomohla obyčejnou paličkou na maso, která má z jedné strany hroty. Ty utvořily na sušenkách tradiční efekt.
- Sušenky naskládejte na velký plech vyložený pečicím papírem. Trochu se zvětší, proto je neskládejte úplně těsně vedle sebe.
- Pečte na 180 stupňů asi 10 minut. Nesmí úplně zhnědnout, to už by byly spálené. Můžete je nechat zchladnout na plechu.
- Pokud chcete, aby vydržely déle, skladujte je v chladu ve vzduchotěsné dóze.
TIP
Toto množství mi úplně přesně vyšlo na jeden velký plech. Pokud vám těsto zbylo, asi jste sušenky udělali moc tenké.
Při pečení sušenek je, alespoň pro mě, základem mít nastavenou minutku, nebo prostě hypnotizovat troubu a čekat. 2 minuty navíc mohou znamenat zmařené dílo 🙂
Sušenky jsou extra křehké, výborné. Jakmile zvládnete tuto základní variantu, můžete zkoušet přidávat místo části bílé mouky třeba celozrnnou, bezlepkovou a tak dále 🙂