Moučníky, do kterých se přidává ovoce či zelenina, patří mezi moje oblíbené. Tentokrát jsem se rozhodla použít částečně pohankovou mouku a těsto zvláčnit nejen jablky, ale i mrkví. Při pečení je vždy dobré obyčejnou mouku “obohacovat” o mouky jiné. V prodejnách se zdravou výživou je velký výběr, skvělá je třeba právě pohanková, jáhlová nebo cizrnová. Všechny jsou navíc bezlepkové, což je pro naše zdraví výhodné.
1 hrnek = 250ml
Moučníku můžete ještě přilepšit tak, že do těsta vmícháte lžíci povidel nebo melasy.
Moučník si oslaďte tak, aby vám chutnal. Samozřejmě, že čím méně, tím lépe, čím méně klasického, byť přírodního, cukru, tím lépe. Já to někdy řeším tak, že dám třeba pár lžic přírodního cukru nebo tmavého cukru Muscovado a zbytek doladím třeba stevií, medem, sladěnkou nebo nějakým sirupem. Více sladím moučníky, které slouží spíše jako dezert a méně zas ty, které jsou určené na snídani či svačinu.
Moučník obsahuje díky celozrnné mouce, mrkvi a jablkům spoustu vlákniny a živin. Jeho výhodou je, že se nedrolí, takže se hodí i jako svačina “na cestu”.
Sdílet recept myšičky na: