Tento recept berte jako jeden z tipů na to “co s brokolicí”. Zapéct se dá samozřejmě na mnoho způsobů. Zapečenou brokolici můžete připravit jako dietní jídlo nebo jako kalorickou bombu. Tato moje varianta je tak něco mezi. Do tohoto jídla se mi skvěle hodil Šmakoun, který v lednici čekal na svou příležitost 🙂
Během 10 minut vše bylo v pekáčku, takže paráda. Zatímco se brokolice 20 minut zapékala, uvařila jsem k ní ještě trochu celozrnných žitných vřeten.
Budete potřebovat
- 2 brokolice (1 nebo 2 podle počtu porcí)
- Tvrdý sýr ( mohou být různé druhy, hodí se i trocha výrazného Grana padano)
- Nastrouhaný šmakoun (Shmaky, eggcheese)
- Kelímek smetany (nejlépe zakysaná, můžete ji trochu naředit)
- 2 vejce
- Koření dle chuti (sůl, pepř, drcený kmín, případně dochucovadlo typu Solčanka)
Postup
- Brokolici rozeberte na růžičky a krátce povařte v menším množstvím vody, nebo ideálně připravte nad párou. Stačí 5-8 minut dle velikosti růžiček.
- Nastrouhejte si sýr i Šmakouna, smíchejte smetanu s vejci, případně rozřeďte trochou mléka a ochuťte.
- Do vymaštěného a kukuřičnou strouhankou vyspypaného pekáčku naskládejte růžičky brokolice, zasypte šmakounem, sýrem a zalijte ochucenou smetanou s vejci.
TIP
Šmakoun je bohatým zdrojem bílkovin s nízkou energetickou hodnotou. Dá se použít všude tam, kde maso. Můžete ho jíst za studena nebo ho právě třeba zapékat. Jeho použití je vhodné zvláště k večeřím, když potřebujeme tělu dodat bílkoviny, nestojíme už však o větší množství nasycených tuků.
Některé verze zapečené brokolice nejen, že obsahují velké množstí sýra, ale ještě zapékací bešamel z másla, smetany a mouky. Každé jídlo se dá vždy udělat na mnoho způsobů. Stačí polovinu sýra nahradit šmakounem, jako zapékací omáčku použít zakysanou smetanu s vejcem, místo noků z bílé mouky zvolit celozrnná žitná vřetena a jste s celkovou povahou jídla úplně někde jinde.
Zapečená brokolice je takové vděčné univerzální jídlo jednoduché na přípravu 🙂