Přáním dcery bylo mít k narozeninám domácí čokoládový dort. Rozhodla jsem se tedy pro zvětšenou verzi čokoládového dortu podle kuchařky Dity P. A Dita, ta se s tím nemaže. Čokoláda, máslo, cukr, šlehačka …žádný šizung 🙂 Zatímco při běžném pečení dávám přednost [zdravějším moučníkům](http://www.varilamysicka.cz/stitky/moucniky-a-dezerty “zdravějším moučníkům”), u této verze dortu jsem se ničím netrápila a všichni jsme si kousek dali s chutí.
A proč vyzkoušet zrovna tento dort? Je vyzkoušený, příprava jednoduchá, má skvělou konzistenci (jak korpus, tak krém), zatím každému chutnal, nemusíte být žádný umělec, aby dort vypadal skvěle a je zde velmi málo příležitostí k tomu jej zkazit. Bez obav se tedy do něj pusťte.
Na těsto
Na krém
Pokud by na vás té čokolády bylo moc, dokážu si představit udělat tento krém jen z poloviny množství a vnitřek dortu naplnit nějakým lehkým nečokoládovým krémem. Klidně ovocným.
Asi vás bude zajímat, jak je dort velký, kolik krků lačných po čokoládě z dortu nasytíte. Jelikož jsme narozeniny slavili nejdříve u jedné babičky a pak u druhé a dělat dva dorty bych časově nezvládala, rozhodla jsem se udělat jeden větší (měl průměr asi 27cm). Množství bohatě stačilo pro 2 rodiny …K původnímu receptu na čokoládový dort od Dity P jsem tedy ke každé ingredienci připočetla 25%, kromě cukru. Tato varianta je vidět na fotkách.
Použijte menší kulatou formu, vzniknou 2 vyšší korpusy, kdy každý z nich ještě překrojíte na půl a dort pak budete skládat celkově ze 4 placek. Pokud tedy toužíte po hodně vysokém dortu, zvolte tuto, lehce náročnější, variantu.
Já jsem těsto pekla ve větší formě, dort jsem tedy složila jen ze dvou korpusů a neriskovala tak potíže při jejich podélném překrojování.
Dort je opravdu výborný, extra čokoládový, poctivý …Sice tedy kalorická bomba, ale bez ztužených tuků, éček a umělých barviv.
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení