Jeden z dalších receptů, který pomůže vyřešit otázku “Co s tofu”. Zatímco u jiných receptů, jejichž základ tvoří málo výrazná zelenina, sáhneme spíše po ochucených variantách tofu, v případě rajčat se chuťově neutrálního přírodního tofu vůbec nemusíme bát. Bazalka a česnek se navíc postarají o další báječné vůně.
Jako přílohu jsem tentokrát zvolila celozrnná ječná kolínka. Za mě super, stejně tak mohu doporučit i žitná kolínka. Pokud jste dosud byli zvyklí na obyčejné Zátkovo vaječné, tak vás chutě různých celozrnných těstovin mohou “překvapit”, každý si musí najít to svoje …
Budete potřebovat
- Balení celozrnných ječných kolínek (nebo jiných celozrnných těstovin)
- 1 balení přírodního tofu (tofu natural)
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovku loupaných krájených rajčat
- 1 mrkev
- Olivový olej
- Na dochucení – bazalku, sůl (kdyby byla rajčata moc kyselá, tak je lze lehce dosladit)
Postup
- V menším hrnci zahřejte olivový olej, na kterém krátce orestujte na plátky nakrájený česnek. Česnek musí jen zavonět, jakmile by se spálil, zkazí to chuť jídla.
- Vsypejte na hrubou nastrouhanou mrkev a chvíli restujte.
- Vlijte rajčata, ochuťte trochou soli, bazalkou, může být i oregano.
- Nechte aspoň 5 minut provařit, směs tak přirozeně zhoustne.
- Úplně na závěr pak přidejte nastrouhané bílé tofu a krátce ještě prohřejte.
- Na talíři můžete ještě lehce zakapat olivovým olejem.
V některých podobných receptech jsem zahlédla “nápad” posypat pak celé jídlo tvrdým sýrem. Tento krok považuji za ne úplně šťastný, jídlo už by pak mohlo být zbytečně těžké. Tofu samo o sobě obsahuje dostatek bílkovin a můžeme tak z klidným srdcem zachovat veganský charakter jídla.