Recept

Palačinky se špenátem – vychytaná náplň

Kdo říká, že by měly být palačinky jen sladké? Se špenátovou náplní a sýrem nemohou zklamat.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Palačinkové těsto připravuji vždy neutrální. Nedávám do něj cukr. Palačinka se nebude chytat k pánvi a otevřete si tím možnost naplnit ji slanou náplní. Favoritem je pak špenátová náplň, ke které se báječně hodí ještě nějaký sýr. Mně se osvědčilo dělat špenátovou náplň hustší, aby z palačinky nevytékala. Na zahuštění používám [instantní polentu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/polenta-instantni “instantní polentu”). Neudělá hrudky a stačí ji tepelně upravovat jen jednu minutu.

Budete potřebovat

Na palačinky (asi 8 palačinek)

  • 500ml mléka (klasické mléko, rostlinné mléko …)
  • cca 250-280g mouky (půl hladká bílá, půl celozrnná špaldová nebo jiná “alternativní” mouka, třeba pohanková)
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • Tuk na smažení palačinek (olej s trochou másla nebo přepuštěné máslo nebo kokosový olej)

Na špenátovou náplň

  • 1 balení mraženého špenátu (lepší je určitě ten sekaný, některé značky jej formují do větších granulí)
  • Menší cibuli (lze vynechat)
  • Trochu zakysané smetany
  • Instantní polentu na zahuštění
  • Na dochucení – sůl, případně česnek

Postup

  1. V mléce rozmíchejte vejce.
  2. Začněte postupně přidávat mouku a metličkou ji zapracovávejte. Mouku můžete do mléka sypat přes sítko, vyhnete se tak případným hrudkám. Když toužíte po tlustších palačinkách, těsto udělejte o něco hustší, když je zas chcete hodně tenké, musí být těsto řidší, aby se v tenké vrstvě hned po pánvi rozlilo.
  3. Těsto na palačinky nechte půl hodiny odpočinout. Obzvlášť, pokud použijete celozrnnou nebo pohankovou mouku.
  4. Na špenátovou náplň si na oleji zpěňte cibulku, přidejte posekaný mražený špenát a nechte povolit. Duste pár minut, zjemněte zakysanou smetanou a poprašte trochou polenty. Ta do sebe vstřebá přebytečnou vodu a náplň pak bude v palačince krásně držet.
  5. Na nepřilnavé pánvi smažte palačinky.
  6. Namažte je teplou špenátovou náplní, kterou můžete ještě posypat oblíbeným sýrem. Třeba balkánským.

TIPY

  • Palačinky nesmažte na klasickém másle. To se rychle přepaluje a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Ideální volbou je v tomto případě chuťově neutrální kokosový olej, který je vysoce tepelně stabilní.

  • Na internetu najdete i recepty, které radí dát do těsta až 4 vejce. To je hloupost. Ať dělám jakékoliv množství těsta, nikdy nedávám více, než 2 vejce.

Když palačinky se špenátem, tak za mě už jedině s touto polentovou vychytávkou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky