Palačinkové těsto připravuji vždy neutrální. Nedávám do něj cukr. Palačinka se nebude chytat k pánvi a otevřete si tím možnost naplnit ji slanou náplní. Favoritem je pak špenátová náplň, ke které se báječně hodí ještě nějaký sýr. Mně se osvědčilo dělat špenátovou náplň hustší, aby z palačinky nevytékala. Na zahuštění používám [instantní polentu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/polenta-instantni “instantní polentu”). Neudělá hrudky a stačí ji tepelně upravovat jen jednu minutu.
Budete potřebovat
Na palačinky (asi 8 palačinek)
- 500ml mléka (klasické mléko, rostlinné mléko …)
- cca 250-280g mouky (půl hladká bílá, půl celozrnná špaldová nebo jiná “alternativní” mouka, třeba pohanková)
- 2 vejce
- špetku soli
- Tuk na smažení palačinek (olej s trochou másla nebo přepuštěné máslo nebo kokosový olej)
Na špenátovou náplň
- 1 balení mraženého špenátu (lepší je určitě ten sekaný, některé značky jej formují do větších granulí)
- Menší cibuli (lze vynechat)
- Trochu zakysané smetany
- Instantní polentu na zahuštění
- Na dochucení – sůl, případně česnek
Postup
- V mléce rozmíchejte vejce.
- Začněte postupně přidávat mouku a metličkou ji zapracovávejte. Mouku můžete do mléka sypat přes sítko, vyhnete se tak případným hrudkám. Když toužíte po tlustších palačinkách, těsto udělejte o něco hustší, když je zas chcete hodně tenké, musí být těsto řidší, aby se v tenké vrstvě hned po pánvi rozlilo.
- Těsto na palačinky nechte půl hodiny odpočinout. Obzvlášť, pokud použijete celozrnnou nebo pohankovou mouku.
- Na špenátovou náplň si na oleji zpěňte cibulku, přidejte posekaný mražený špenát a nechte povolit. Duste pár minut, zjemněte zakysanou smetanou a poprašte trochou polenty. Ta do sebe vstřebá přebytečnou vodu a náplň pak bude v palačince krásně držet.
- Na nepřilnavé pánvi smažte palačinky.
- Namažte je teplou špenátovou náplní, kterou můžete ještě posypat oblíbeným sýrem. Třeba balkánským.
TIPY
-
Palačinky nesmažte na klasickém másle. To se rychle přepaluje a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Ideální volbou je v tomto případě chuťově neutrální kokosový olej, který je vysoce tepelně stabilní.
-
Na internetu najdete i recepty, které radí dát do těsta až 4 vejce. To je hloupost. Ať dělám jakékoliv množství těsta, nikdy nedávám více, než 2 vejce.
Když palačinky se špenátem, tak za mě už jedině s touto polentovou vychytávkou.