Bulgur se řadí mezi zdravé produkty z obilovin. Jedná se o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která je díky této úpravě nutričně bohatá. [Bulgur](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bulgur “Bulgur”) lze použít všude tam, kde rýži. Mně naposledy posloužil jako příloha ke [kuřeti na paprice](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/kure-na-paprice-zdraveji “kuřeti na paprice”). Můžete jím dále nastavovat různé karbanátky, pomazánky,zapékat ho … Oproti bílé rýži má více vitaminů, minerálů a nižší glykemický index.
Budete potřebovat
- Bulgur
- Zeleninovou směs (z čerstvé zeleniny, v zimě může být mražená směs). V receptu je mrkev, kapusta, květák, špenát
- Olej (Olivový, řepkový,kokosový …)
- Tempeh (nasekaný v robotu na drť, může být i uzené tofu)
- Na ochucení – trocha soli, bylinek apod.
Postup
- Bulgur si připravte podle návodu na obalu. Zpravidla se dělá tak, že se bulgur zalije vodou v poměru 1:2, přivede se k varu, odstaví se a nechá v teple 20 minut dojít.
- Vybranou zeleninu si na jemno nasekejte nožem nebo v robotu a pak krátce orestujte na oleji. V případě potřeby podlijte trochou vody a poduste. Zelenina by měla zůstat trochu pevná.
- Jídlo by se již takto dalo jíst samotné, já jsem ho ještě vylepšila o bohatý zdroj bílkovin – tempeh. Aby ladil dohromady s bulgurem a malými kousky zeleniny, posekala jsem si ho v robotu na drť.
- Pak už jen vše smíchejte dohromady.
[Bulgur](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bulgur “Bulgur”) se připraví v peřinách, zeleninu máte podušenou za pár minut, tempeh je hotový výrobek, který stačí nakrájet. Takže vás nečeká žádné dlouhé tančení v kuchyni 🙂