Inspiraci na tento zdravý jednoduchý nanuk jsem našla v [hobby magazínu](http://hobby.idnes.cz/zdrave-nanuky-z-bananu-a-kvalitni-cokolady-fjr-/hobby-domov.aspx?c=A140717_142052_hobby-domov_mce “hobby magazínu”).
Tohle je pro mě zase objev! Sama jsem netušila co čekat, když banán poliju čokoládovou polevou, posypu a nechám zmrznout. Výsledek mě překvapil. Dcera dala tomuto mraženému banánu název “Bananáček” a už mu to zůstalo. Je to tak rychlé a jednoduché, že víc už snad být nemůže.
Budete potřebovat
- Banány (ne přezrálé, lepší jsou ty pevné)
- Silnější špejle, klacíky, dřívka (nanuk něco váží, obyč špejle není vhodná)
- Čokoládovou polevu (půl tabulky hořké čokolády s vyšším procentem kakaa a vrchovatá lžička [kosového tuku](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/kokosovy-olej “kokosového tuku”)
- Posypku (dle chuti, fantazie – různé oříšky, pražené vločky, mysli, drobné ovoce, kokos …)
Postup
- Banány překrojte na půlky.
- Vpíchněte do každé půlky nějaké dřívko, klacík a položte na talíř vyložený pečicím papírem.
- Polijte čokoládovou polevou, kterou jste si vyrobili rozpuštěním hořké čokolády a trošky kokosového oleje.
- Ozdobte nejrůznějšími posypkami a dejte zamrazit . Nanuk můžete ochutnat klidně už za půl hodiny, jen nebude úplně zmrzlý.
TIP
Pokud byste hořeli touhou tento dezert vyzkoušet a neměli zrovna kokosový olej, můžete si polevu vyrobit i jinak, kokosový olej je ale zdrojem prospěšných tuků. Když chcete shodit nějaké to kilo a přesto si chcete dopřát dezert, je použití kokosového tuku více než vhodné. Je okamžitým zdrojem energie a neukládá se do zásob.
Jednoduchá příprava, výborná chuť a zdravý výsledek 🙂
P.S.: Na 4 porce vám postačí poleva z půlky tabulky čokolády. No a když byste té polevy holt udělali více a trochu zbylo, on se někdo obětuje…