Chtěla jsem připravit pro návštěvu něco malého k zakousnutí, tak jsem se rozhodla, že vyrobím nějakou pomazánku. V lednici vidím tvaroh, bílý jogurt, olivy, ve špajzu [ovesné vločky](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/ovesne-vlocky “ovesné vločky”)…Dát do pomazánky ovesné vločky není žádný úlet, dokonce i na jejich balení je napsáno, že se hodí na přípravu pomazánek. Výsledek úžasný, všem moc chutnalo. Základním předpokladem je samozřejmě to, že máte rádi olivy 🙂
Budete potřebovat
- Na základ – nízkotučný tvaroh nebo žervé
- Trochu bílého jogurtu
- Olivy – množství dle toho, jak moc olivovou pomazánku chcete
- [Ovesné vločky](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/ovesne-vlocky “Ovesné vločky”) na zahuštění (jemné, jsou to menší kousky)
- Na dochucení – možná trochu soli, může být lžička hořčice, miso pasta
Postup
- Ve větší misce rozmíchejte tvaroh nebo žervé s trochou jogurtu.
- Olivy nasekejte na drobné kousky. Pomohla jsem si malým robotem …
- Nasekané olivy smíchejte s “bílou hmotou” a přidejte ovesné vločky. Vločky mají pomazánce dodat jen pevnější konzistenci, určitě jich tam dejte max. pár lžic. Počítejte také s tím, že vločky nasáknou tekutinu a během chvilky nabobtnají. Raději méně, než více …
- Pak už jen dochuťte, jak je libo a případně ještě dolaďte trochou jogurtu …
TIP
Jelikož olivy samotné obsahují dost tuku a tím pádem i energie, tak je lepší přidat mléčný výrobek, který není tolik tučný, případně jej z poloviny nahradit bílým jogurtem.
Na co všechno se ještě hodí ovesné vločky?
- Pro přípravu rychlé a zdravé snídaně (nasypat do mléka, jogurtu)
- Na ovesnou kaši
- Na zahušťování polévek a omáček
- Na vylepšení karbanátků
- Do bramboráků (zahustí je a budou křupavější)
Jakmile se vám tedy při výrobě jakékoliv pomazánky stane, že je řidší, než jste si představovali, můžete ji lehce dohustit ovesnými vločkami. Funguje to na výbornou!