Proč si to dělat složité, když to jde i takto jednoduše … Červená čočka se nemusí namáčet, takže je ideální k přípravě rychlých jídel, když chceme jídlo obohatit o vlákninu a bílkoviny. Stačí ji jen propláchnout a uvařit s kořením ve vodě, v polévce, zahustit s ní omáčku. Možností je mnoho.
Tento salát s červenou čočkou dělám třeba tehdy, když mám větší množství uvařené rýže, kterou chci nějak zužitkovat.
Budete potřebovat
- Uvařenou rýži (nejlépe celozrnnou nebo parboiled)
- Červenou čočku
- Koření na čočku – kmín, trochu majoránky, sušené bylinky dle chuti nebo jakékoliv přírodní ochucovadlo.
- Libovolnou čerstvou zeleninu (rajčata, papriky, salát, lahůdková cibulka, mrkev, rukola, polníček apod.)
- Za studena lisovaný olej
Postup
- Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, lehce ochuťte a vařte 10 – 15 minut. Délka varu záleží na typu čočky, zda je půlená nebo nepůlená. Pár minut navíc může znamenat, že se čočka úplně rozvaří. Takže včas ochutnat.
- Do hlubokého talíře rozprostřete teplou rýži a doprostřed dejte porci červené čočky.
- Pak už jen kolem dokola navršte libovolnou zeleninu.
- Na závěr zakápněte za studena lisovaným olejem. Může se jednat o olivový nebo řepkový, pokud chcete speciální chuť, můžete zkusit dýňový.
Celozrnná rýže?
Pokud je to ve vašich chuťových možnostech, použijte rýži celozrnnou, která má nízký glykemický index a je bohatší na živiny. Některé celozrnné rýže nejsou ideální, musí se dlouho vařit, i chuť je specifická. Přesto – kdo hledá, najde. Mezi značkami jsou obrovské rozdíly. Skvělou celozrnnou rýži dělá třeba Uncle bens, ale ta cena …I když se klasická bílá rýže tváří bůhvíjak zdravě a dietně, tak to zas taková hitparáda není. Proto se snažme ji nahradit rýží celozrnnou. Nebudeme mít po ní tak brzy hlad. To neplatí pro jídelníček nejmenších dětí, pro ty je bílá a dostatečně uvařená rýže dobrým zdrojem sacharidů.
Tento salát s čerstvou zeleninou se velmi hodí pro různé redukční, detoxikační či jiné ozdravné režimy. Dobrý je jak teplý, tak studený.