Cuketové zelí je jeden z mnoha dalších skvělých způsobů, jak zpracovat cuketu. Když jsem jej uvařila úplně poprvé, tak mi v jídle opravdu suplovalo chuť zelí, což mě samotnou příjemně překvapilo. Výhodou jeho přípravy je to, že je hotové za pár minut …Takže žádné zklamání a rozhodně jsem ho nedělala naposledy …
Budete potřebovat
- 1 cibuli
- 1 cuketu
- Olej
- Na zahuštění – škrob nebo instantní mouka (cokoliv na zahuštění, co je hotové hned a nemusí se dlouze provařovat)
- Na dochucení – sůl, cukr, drcený kmín, ocet, případně [umeocet](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/umeocet “umeocet”)(musíte dosáhnout sladkokyselé chuti jako u zelí)
Postup
- Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte na troše oleje až zesklovatí.
- Cuketu nastrouhejte i se slupkou na hrubo, přidejte k cibuli a podlijte trochou vody, aby se cuketa mohla krátce podusit.
- Trochu osolte, přidejte trochu drceného kmína, cukru, octa, případně umeocta. Zkrátka si chuť vylaďte tak, aby cuketové zelí bylo příjemně sladkokyselé.
- Rovnou zasypte trochou instantní mouky (může být i Hraška), případně trochou škrobu rozmíchaného ve vodě, aby se cuketové zelí zahustilo a nebylo tekuté. Když byste přidali klasickou mouku, kterou je zapotřebí delší dobu provařit, tak by se mezitím z cukety stala břečka a nějakou strukturu byste pak těžko hledali. … Cuketa je hotová opravdu za pár minut.
- Použijte všude tam, kde klasické zelí.
Na fotce je cuketové zelí zamíchané s bramborovými noky a [tempehem](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh “tempehem”)
TIP
Cuketové zelí může být vhodnou alternativou klasického zelí třeba pro těhotné nebo kojící maminky, které si konzumaci zelí z důvodu nadýmání nemohou dovolit. Pokud by někomu vadila i ta cibule, lze cuketové zelí připravit i bez ní.