Tato pomazánka je dalším produktem mé aktivní snahy namazat na chleba něco zdravého. Většina lidí má nedostatek syrové stravy. Je proto zapotřebí denně zařazovat do jídelníčku i syrovou zeleninu. U některých druhů zeleniny má však její tepelná úprava své výhody. Můžete si přečíst na konci [tohoto receptu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/dusena-mrkev “tohoto receptu”) Pokud tedy syrovou mrkev nebudeme brát pouze jako zdroj vlákniny, ale budeme z ní chtít “vytěžit” i ostatní mikronutrienty, jako je např. betakaroten, je zapotřebí mrkev pořádně kousat, žmoulat, drtit a přežvykovat :)Čím více, tím lépe. To samé platí o lněných semínkách.
Budete potřebovat
- Jemně nastrouhanou mrkev
- Jako základ – tvaroh nebo žervé nebo ricottu (tvaroh je na trávení “nejnáročnější”)
- 2 lžíce sušených pšeničných klíčků
- 2 lžíce lněných semínek (nejlépe namletá)
- pár kapek oleje extra virgine
Postup
- Mrkev nastrouhejte na jemno a smíchejte ji s vybraným mléčným výrobkem. Může se jednat o tvaroh, žervé, přírodní sýr, ricottu.
- Pak už jen vmíchejte sušené pšeničné klíčky a lněná semínka. Když je do pomazánky přidáte namletá, uděláte nejlépe.
- Na závěr přikápněte trošku vybraného panenského oleje.
TIPY
- Pokud použijete celá semínka, tak je zapotřebí je fakt rozkousat, abychom se dostali dovnitř obalu a mohli tak využít omega3, které jsou pro naše tělo extra prospěšné. Zařazovat zdroje omega3 je důležité především pro těhotné a kojící maminky. Doporučená zdravotní denní dávka lněných semínek jsou 2 lžíce, musí se ale řádně rozkousat.
- Sušené pšeničné klíčky jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny listové a železa. Je výborné je přidávat do salátů, pomazánek, jogurtu, ale i “za tepla” do omáček. Měly by být v jídelníčku každého člověka, těhotných a kojících maminek obzvlášť.
- Olejem “extra virgine” nemám na mysli jen ten olivový. Dnes se prodává celá řada olejů lisovaných za studena. Každý z nich má jiné prospěšné složení. Můžete sehnat olej olivový, řepkový, slunečnicový, lněný, dýňový, sezamový. Pořizujte takové oleje spíše v menších a tmavých lahvích.
Pomazánka má díky semínkům a klíčkům speciální chuť, kterou si ale můžete, jako já, velmi oblíbit 🙂 Pomazánku je nejvhodnější namazat na celozrnný žitný chléb, případně na knackebroty.
Tak co myslíte, co asi s vaším tělem udělá takováto snídaně narozdíl od tvarohového šátečku z pekárny či rohlíku s uherákem?