Rajčatové omáčky na těstoviny jsou oblíbené a jednoduché. Ať už se jedná o klasické špagety s rajčaty, boloňskou omáčku, její dětskou verzi s mrkví či pro dospělé s olivami. Dosud mě ale nikdy nenapadlo klasickou rajčatovou omáčku zkombinovat se smetanou, přestože se smetanovým sýrem [ricotta](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/ricotta “ricotta”) se to dělá běžně. Omáčku můžete přizpůsobit jak dětem, tak dospělým. Člověk by řekl, jak může být něco tak jednoduché tak dobré.
Budete potřebovat
- Balík těstovin (třeba Penne, které dobře pojmou omáčku)
- Cibuli (můžete vynechat)
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 2 konzervy rajčat (mohou být sekaná i celá)
- Trochu vývaru nebo vody z těstovin
- 1 zakysanou smetanu
- Sůl, případně zeleninové ochucovadlo
- Na další doladění bazalku nebo oregano, případně sýr italského typu (podle toho, pro koho omáčku děláte)
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu.
- Cibuli nakrájete na kousky a orestujte na olivovém oleji, ke konci přidejte 2 stroužky nasekaného česneku, krátce promíchejte a vlijte rajčata. Mohou to být sekaná rajčata i celá rajčata, která se v pohodě rozpadnou.
- Směs případně zřeďte trochou vývaru, lze použít i naběračku vody z těstovin a nechte 15-30 minut provařit. Čím déle se vaří, tak “houstne”. Nemáte-li čerstvou bazalku, můžete v tuto chvíli přidat sušenou.
- Na závěr vmíchejte zakysanou smetanou.
- Kdo má rád, může doladit na závěr čerstvou bazalkou, případně oreganem a sýrem italského typu.
TIP
- Základ omáčky můžete rozdělit a dospělým do něj (pro obměnu) ještě zamíchat pikantní rajčatové pesto.
- Pokud je vám samotná omáčka málo, lze k těstovinám ještě přidat zvlášť orestovanou zeleninu jako cuketu, papriky, mrkev na kolečka apod a máte zas jiné jídlo.
Lehčí variantou tohoto rajčatového receptu jsou [špagety pomodoro](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/spagety-s-rajcaty “špagety pomodoro”) z čerstvých rajčat, které jsou méně vydatné díky absenci smetany.
Zakysanou smetanu jsem v tomto receptu použila záměrně. Omáčku udělá smetanovou stejně tak, jako třeba vysokoprocentní klasická smetana, na rozdíl od ní je ale ta zakysaná méně tučná, má nižší obsah laktózy a tudíž je lépe stravitelná.