Kombinace pórku, šunky, měkkého nezrajícího sýra a krémové smetany hraje výborně dohromady. Všechny suroviny se připravují krátce, takže se opět jedná o bleskovou záležitost.
Budete potřebovat
- 1 balení těstovin
- 1 velký pórek
- 1 balení sýra balkánského typu (nebo řecký sýr)
- 20 dkg šunky
- Olivový olej
- Půl kelímku nebo krabičky rostlinné smetany (rýžová, sojová apod.)
- Trochu vody, ve které se vařily těstoviny
Postup
- Těstoviny uvařte na skus. Deci vody, ve které se těstoviny vařily, si nechte stranou.
- Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka. Nakrájejte šunku na kousky.
- Na rozehřátou pánev kápněte trochu olivového nebo řepkového oleje a na něm orestujte pórek spolu se šunkou, chvíli duste pod pokličkou, aby pórek změkl. Pak už jen vmíchejte těstoviny a nastrouhaný či rozdrobený balkánský sýr.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a postupně přidejte trochu vody z těstovin a rostlinné smetany, až vznikne krémová omáčka.
Díky použití šunky a rostlinné smetany je jídlo lehčí a není tolik mastné.