V obchodě jsem tentokrát sáhla po kuřeti a žampionech bez konkrétní představy receptu. Nakonec jsem zvolila bezpracnou přípravu bez jakéhokoliv opékání kuřete na pánvi a dušení hub na cibuli …Vše přišlo do pekáčku, trouba se “postarala” a byl čas na jiné povinnosti. Žampiony uvolní do šťávy báječnou chuť a kuře není vysušené …Jídlo není mastné a rýže mu dodá na lehkosti více, než třeba těstoviny. Místo klasické smetany můžete pro další odlehčení použít rostlinnou. Sojovou seženete ve větším supermarketu, jinou rostlinnou pak v obchodě se zdravou výživou.
Budete potřebovat
- Kuře (celé naporcované kuře nebo stehna)
- Zahradní žampiony (malé, větší rozpůlit)
- Smetanu (klasickou nebo můžete použít i rostlinnou smetanu)
- Koření – drcený kmín, sůl, může být i houbové koření
- Vývar na podlití
Postup
- Naporcované kuře osolte, okořeňte a vložte do pekáčku.
- Podlijte trochou vývaru nebo vodou, přoklopte a pečte asi 20 minut na 200 stupňů.
- Žampiony omyjte a pokud jsou menší, tak je vůbec neloupejte ani nekrájejte a po těch 20 min. přidejte ke kuřeti do pekáčku, ochuťte drceným kmínem a zalijte smetanou a ještě trochou vývaru nebo vody.
- Pečte dalších 40 – 50 min, nebo dokud nebude kuře hotové a měkké.
Vhodnou přílohou je rýže.
TIPY
-
Když nemáte čas, je i loupání žampionů otrava. Snažte se tedy koupit malé žampiony, které stačí omýt a není nutné je loupat ani krájet.
-
Já jsem koupila celé kuře, které jsem naporcovala na prsa a stehna a zbylé části jsem pak použila na vývar.
-
Jednou jsem dala do pekáčku rovnou vše najednou – maso, žampiony i smetanu a také se povedlo, jen se smetana více vypekla.
Pokud máte rovnou kousky kuřete, tak je připravený pekáček v troubě doslova za pár minut. To, že vaříte si možná uvědomíte až díky příjemné vůni, která se bude linout z trouby 🙂