Pokud toto jídlo pěkně naservírujete, bude to vypadat, že jste snad museli v kuchyni strávit minimálně hodinu. Treska na chutné zelenině podávaná s petrželovými brambory. Výborné, šťavnaté a za 20 minut hotové. Téměř bez práce a takové parádní jídlo.
Budete potřebovat
- Filety z tresky bez kosti
- Směs zeleniny známou jako „francouzská směs“ – základem je vždy na nudličky pokrájená mrkev, petržel nebo pastinák, celer, pórek. Prodává se jako mražená, můžeme pokrájet i sami doma, když máme zeleninu i čas.
- Olivový olej
- Máslo
- Sůl, případně bylinky dle chuti (rozmarýn, provensálské koření)
- Trochu citronové šťávy (jen kdo chce)
Postup
- Na olivovém oleji krátce orestujte francouzskou zeleninu.
- Na zeleninu položte osolené filety z tresky, zalijte trochou vody nebo vývaru a přiklopte pokličkou. Z rybou už nijak nehýbejte, nepřevracejte ji, mohla by se rozpadnout.
- Po chvíli přidejte kousek másla a duste do změknutí, celkově stačí 15 min.
- Můžete zakápnout i trochou citronové šťávy.
Tresku na francouzské zelenině podávejte např. s petrželovými brambory. Brambory uvařte ve slupce, nakrájejte na větší kousky a na pánvi krátce opečte s nasekanou petrželí a máslem.
TIP
-
Zeleninu, na které se treska dusí, můžete pokaždé ochutit jinou bylinkou a pohrát si tak s výslednou chutí.
-
Jídlo může být i zcela dietní, stačí jen dát trochu olivového oleje. Pokud vám nejde o energetickou hodnotu jídla, tak přidané máslo dušenou zeleninu zjemní a ochutí. Jak se říká – tuk je nositelem chuti 🙂
Toto je jedna z úprav ryb, kterou ráda používám, protože mám jistotu, že se jednoduše povede.