Upéct brambory v troubě není žádná věda, ne pokaždé se ale povedou tak, jak bychom si představovali. Záleží na odrůdě, na tloušťce slupky, na způsobu pečení. Zkuste si je připravit třeba takto a věřím, že se povedou. Příprava těchto brambor je nenáročnou záležitostí.
Brambory je dobré konzumovat pokud možno v co „nejpřírodnější podobě“, zpracované šetrnou formou v páře nebo v malém množství vody. V takovém případě mají brambory nižší množství energie a maximální obsah vitamínů, minerálních látek a ostatních fytonutrientů. Pečené brambory mají vyšší energetickou hodnotu a také vyšší glykemický index, s tím by tedy měli počítat ti, kteří třeba chtěji shodit nějaké to kilo. Jejich strava by se měla zaměřovat hlavně na pokrmy s nízkým glykemickým indexem. Je tedy zkrátka dobré vědět, že není brambora jako brambora, a že záleží jak na odrůdě, tak na způsobu úpravy.
Máte-li přesto rádi chuť pečených brambor, tak je vždy tisíckrát lepší udělat si tyto domácí pečené brambory s domácím dresingem z bílého jogurtu, než si dát hranolky s tatarkou, kterým byla ve fastfoodu dopřána nezdravá přesluhující olejová lázeň.
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení