Recept

Výborná maminčina bramboračka

Každý ji dělá po svém, my ji děláme takto ...Sytá, rychlá a vděčná polévka ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Bramboračka je velmi vděčné a rychlé jídlo. Její příprava je snadná a když na to přijde, nemusíte připravovat další chod, protože je sytá …

Přesné množství jednotlivých ingrediencí není zapotřebí znát, záleží, jak velké množství polévky budete dělat.

Budete potřebovat

(na větší množství polévky)

  • Olivový olej + máslo
  • Brambory (asi 5 větších)
  • Kořenovou zeleninu (asi 4 mrkve, 3 petržele, půlku celeru)
  • Koření – nové koření, pár kuliček pepře (pro děti vynechat), 3 bobkové listy, sůl nebo jiné zeleninové ochucovadlo bez éček
  • Mouku na zahuštění (asi 2 vrchovaté lžíce, použijte celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou jemně mletou, popř. klasickou hladkou)
  • Zelené koření k podávání (na jemno posekanou pažitku, petržel)

Postup

  1. Půlku zeleniny – Mrkev, petržel a celer si nakrájejte na kolečka nebo nudličky. Druhou půlku zeleniny nasekejte na jemno a tuto část jemné zeleniny budete do polévky přidávat až 10 minut před koncem varu. Samozřejmě můžete dát všechnu zeleninu hned na začátku, ale my jsme si to zvykli dělat takto, aby část zeleniny zůstala více “čerstvá”
  2. V hrnci si rozpusťte olivový olej a máslo a první část hrubší zeleniny orestujte.
  3. Zaprašte ji moukou, promíchejte, mouka se může odspoda trochu chytat, nevadí, dál míchejte …Tímto způsobem polévku zvýrazníte a zároveň zahustíte.
  4. Zalijte přiměřeným množstvím vody, přidejte 3 kuličky nového koření, pár kuliček pepře, 3 bobkové listy.
  5. Do polévky v tuto chvíli přidejte na malé kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí, solčankou, popř. trochou nějakého BIO bujónu a vařte cca 7 minut. Když je polévka moc hustá, dolijte vodou.
  6. Teď přidejte na jemno nasekanou další zeleninu, která tak v polévce zůstane kratší dobu a bude „čerstvější“.
  7. Vařte do změknutí brambor a zeleniny a na závěr dochuťte bohatě majoránkou a česnekem. Množství česneku uzpůsobte podle toho, pro koho polévku děláte.
  8. Když je polévka uvařená, posypte ji na jemno nasekanou čerstvou petrželkou.

TIP

  • Do bramboračky můžete samozřejmě přidat na chuť i trochu sušených hub. Musí se však předem namočit, aby změkly a nasákly vodu. Do bramboračky se vkládají společně s brambory …

  • Pokud tuto bramboračku chcete připravit pro menší děti do 3 let, tak vynechte kuličky pepře, česnek a vyvarujte se zbytečných dochucovadel. Celozrnnou mouku v tomto případě vyměňte za klasickou bílou, popř. jinou alternativní, bezlepkovou. Polévka je sama o sobě bohatým zdrojem vlákniny, tak není nutné přidávat další.

  • Malá větvička čerstvého libečku vhozená do polévky spolu s brambory polévku skvěle zvýrazní.

U nás doma je tato polévka favoritem, dceři ji ještě před podáváním malinko promačkám vidličkou, aby se jí lépe jedla …

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky