Žampionovou polévku jsem dělala asi 3x a nebyla dobrá, tak jsem to na nějakou dobu vzdala. Když občas v obchodě sáhnu po vaničce žampionů, oloupu je, nakrájím na větší kusy a připravuji se zeleninou, těstovinami, noky na mnoho způsobů. Tady je jeden z nich. V tomto případě jsem použila klasickou mraženou zeleninu, jedinou zdržovačkou v tomto rychlém receptu je loupání žampionů …
Budete potřebovat
- Mraženou zeleninu (směs hrášek, mrkev, kukuřice…nebo jinou)
- Olivový olej
- Čerstvé žampiony
- Houbové koření (pokud ho nemáte, tak sůl, drcený k mín)
- Trochu smetany – rostlinné (já dala sojovou) nebo klasické zakysané. [sojovou smetanu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojova-smetana “sojovou smetanu”) dnes seženete v každém větším supermarketu.
Postup
- Žampiony oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky nebo půlky dle jejich velikosti. Kusy by měly být větší.
- Mraženou zeleninu orestujte na olivovém oleji pár minut a pak přidejte pokrájené žampiony. Ochuťte houbovým kořením nebo solí a drceným kmínem.
- Restujte několik minut, žampiony jsou hotové cca za 5 minut.
- Na závěr lehce zjemněte smetanou, množství odhadněte podle množství směsi. Já jsem použila rostlinnou [sojovou smetanu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojova-smetana “sojovou smetanu”).
- Podávejte promíchané s těstovinami.
Upozornění
Tento recept není vhodný pro malé děti. Žampiony jsou pro ně hůře stravitelné. Do 3 let věku by děti houby neměly jíst, omezovat jejich konzumaci je doporučeno až do 6 let. Samozřejmě záleží na množství. Pár kousků v bramboračcce není jako smaženice k večeři.
TIP
- Stejným způsobem můžete místo žampionů použít hlívu ústřičnou.
- Kdo chce, zakomponujte do receptu ještě cibuli …
- Smetana zde slouží jen k doladění, k lehkému spojení chutí (viz foto). Cílem není vytvořit těžkou smetanovou omáčku.
Dobrou chuť 🙂