Toto jídlo připravuji jednou za čas, dávám si jen pozor, aby nebylo v závěru příliš mastné. Nepoužívám tedy zbytečně olej navíc a pokud jsou stehna obalena zespoda hromadou tučné kůže, odříznu ji a nechám jen tu navrchu. Při výběru slaniny pak dbám na to, abych koupila nějakou spíše libovou, která neobsahuje 10 řádkový seznam různých aditiv.
Recept je celkem nenáročný na přípravu. Omyjete stehna, pokrájíte pár surovin, otevřete lahváče, vše dáte do pekáče a přes hodinu se o nic nemusíte starat …
Budete potřebovat
- Kuřecí stehna (raději od českého výrobce, nebo krůtí)
- Cibuli
- Česnek nakrájený na plátky (lze vynechat, pokud je někomu po česneku těžko)
- Černé pivo (lze případně použít i klasické, ale chuť černého nic nenahradí)
- Rozinky (klasické, dobré jsou i ty velké „jumbo“)
- Slaninu dobré kvality
- Sůl a kmín na ochucení masa (popř. další koření, kuličkový pepř)
Postup
- Kuřecí nebo krůtí stehna omyjte, osolte a okmínujte, popř. ochuťte ještě jiným kořením.
- Na dno vhodného pekáčku dejte nakrájenou cibuli. Jelikož kůže na stehnech obsahuje tuk, zrovnatak slanina, vyvarujte se dalšímu zbytečnému prolévání tohoto jídla nějakým olejem…
- Na cibuli položte stehna a kolem dejte na kostičky nakrájenou slaninu a česnek.
- Podlijte přiměřeným množstvím černého piva, přiklopte a dejte péct.
- Pečte na nejdříve 200 stupňů cca 30 minut, pak přidejte rozinky a pečte na 190 stupňů dalších cca 30 – 40 minut. Ke konci pečení můžete odstranit poklop a nechat maso zezlátnout.
Některé postupy uvádí, že kuřecí stehna stačí péct třeba jen 45 minut, zároveň existují recepty na pomalu pečená stehna, kde se jejich tepelná úprava blíží 2 hodinám. Já je nechávám v troubě vždy alespoň hodinu, spíš hodinu 15 minut, aby bylo maso zcela křehké.
Nejvhodnější přílohou je rýže, jako alternativa se hodí šťouchané brambory, které jsou zrovna vidět na fotce.
Ze všech surovin v pekáči vznikne chutná šťáva, která je navíc podtržena sladkou chutí rozinek, kterých já tam dávám opravdu hodně 🙂
Dobrou chuť!