Tento moučník, včetně polevy, je dalším výsledkem mých pečících pokusů 🙂 Pekla jsem ho už několikrát, pokaždé se povedl a byl velmi pochválen. Dle této receptury bych ho ale opravdu nedělala na klasický velký plech. Byl by nižší a nemusel by být tak vláčný. Rozhodně ale v tomto receptu použijte, byť jen částečně, celozrnnou mouku. Celozrnná mouka spolu s mrkví dodá tělu vlákninu a můžete mít hned lepší pocit ze zdravějšího moučníku.
Množství je na menší plech (20x30cm) nebo kulatou dortovou formu.
Budete potřebovat
- 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
- 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene bez fosfátů)
- 1 hrnek libovolného mléka (vyzkoušené mám klasické, sojové i rýžové)
- 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 1 větší na jemno nastrouhanou mrkev
- 2 lžíce třtinové melasy (lze vynechat, s ní je to ale lepší)
Na polevu
- ¾ tabulky hořké čokolády
- cca 70ml mléka nebo smetany
- 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové)
Postup
- Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
- Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
- Vše spojte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
- Do těsta přidejte 2 lžíce melasy a úplně nakonec jednu větší na jemno nastrouhanou mrkev.
- Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
- Pečte na 160°C 25 – 30 minut.
Perník můžete jíst třeba jako zdravou snídani nebo svačinu, pokud ho ale potřete domácí čokoládovou polevou, máte z něj rázem skvělý dezert.
Jak na úžasnou jednoduchou měkkou domácí čokoládovou polevu?
- ¾ tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat.
- Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády. Já mám vyzkoušenou meruňkovou.
Čas od času zkouším experimentovat s domácími polevami, jelikož se mi naprosto příčí kupovat ty hotové, či je snad míchat z prapodivných prášků. Marmeláda se často maže do středu rozkrojeného perníku, musíte jí ale spotřebovat daleko větší množství a je to zas práce navíc. Tato jednoduchá měkká poleva z čokolády a marmelády se mi zalíbila. Je výborná, rychlá a díky hořké čokoládě nepřeslazená.
Ať se vám povede!