Čabajková pomazánka by se jistě neumístila na předních příčkách hitparády zdravých pomazánek. Porovnáte – li ovšem tu doma vyrobenou s jakoukoliv ze supermarketu, tak už to najednou tak zlé není 🙂
Čabajkovou pomazánku má rád můj manžel a proto mi naposledy propašoval do nákupního vozíku tu kupovanou. Když jsem si doma přečetla složení, raději jsem příště vyzkoušela její domácí variantu. Byla za pár minut hotová a lepší, než ta kupovaná …
Jelikož je klobása sama o sobě dost slaná a pikantní, není zapotřebí už nic přidávat.
Tuto čabajkovou pomazánku můžete použít třeba pro pohoštění na jednohubky. Stačí ji ozdobit kolečkem kyselé okurky nebo půlkou olivy.
Níže je pro představu uvedeno složení čabajkové pomazánky ze supermarketu.
Složení kupované čabajkové pomazánky:
Majonéza (rostlinný olej, suš. vaj. žloutky, pitná voda, kvasný ocet, cukr, mod. brambor. škroby E1442, E1420, E1450, guar. guma, xanthan, maltodextrin, jedlá sůl), Margarín (ztuž. rostl. oleje a tuky, emulgátory E475, lecitiny E471, kys. citronová, aroma, barvivo E160a), 20 % šunkový salám (vepř. maso, vepř. kůže, bramborový škrob, dusitanová solící směs, konz. E250, stabil. E450, E451, E 508, zahušťovadla E407, E412, E425i, laktóza, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, směs koření a extraktů, dextróza, antioxidant E315, barvivo E120, regulátor kyselosti E500), 20 % salám Paprikáš (vepř. sádlo, hov. maso, start. kultura, glukóz. sirup, antiox. E316, reg. kyselosti E575), 10 % klobása Csabai (vepř. maso, sádlo, kůže, hov. maso, paprika a její extrakty, antiox. E301, E330, konzervant E290), Konzervační látky E202, E211
Když si ji uděláte doma, také ta pomazánka nebude „svatá“, jelikož bude vždy záležet na kvalitě klobásy samotné, rozhodně ale nedosáhne výše uvedeného výčtu složení té kupované 🙂
Sdílet recept myšičky na: