S tímto receptem doma naděláte parády a ani vás to nebude stát moc času. Jen dáte stehna do pekáčku, ani brambory nemusíte škrábat, ochutíte, zalijete a trouba už se dál postará sama. Strčit maso do trouby zvládne i pravý kuchařský antitalent, horší už to může být s chutí a s tou nebude u tohoto receptu problém, chutí je v něm dostatek 🙂 Jednou jsem vynechala víno, které jsem zrovna neměla k dispozici, a receptu to nijak zásadně neuškodilo …
Na 4 porce budete potřebovat
- 2 krůtí stehna
- Brambory se slupkou nakrájené na měsíčky (na osobu počítejte 2 větší brambory)
- 1 velkou palici česneku, napříč překrojenou
- 100 ml bílého vína (to můžete vynechat a nahradit ho vývarem)
- 100 ml drůbežího vývaru
- provensálské koření
- 1 biocitrón
- kmín, sůl a kuličky pepře
Postup
- Krůtí stehna osolte, okmínujte a lehce posypte kuličkami pepře.
- Vložte do pekáče a všude kolem stehen rozložte neoškrábané, omyté a na měsíčky pokrájené brambory. Brambory také osolte a pak vše ještě ochuťte provensálským kořením. Sypu jej jak na maso, tak i trochu na brambory.
- Přidejte celý překrojený česnek, vlijte víno i vývar, překryjte alobalem či poklopem a vložte do trouby, kterou jste předehřáli na cca 200°C, horkovzdušnou na 180.
- Zhruba v polovině doby pečení přilijte šťávu z půlky citronu, dále stehna i brambory můžete v průběhu pečení přelévat vzniklou šťávou. Překrojený citron můžete nechat péct spolu s masem, zkusila jsem to, dle mého názoru ale pak už chuť jídla byla až moc citronová.
- Dle různých rad a receptů by krůtím stehnům měla v troubě stačit hodina. Já je ale vždy peču hodinu a půl, abych měla jistotu, že budou zcela měkká. Krůtí maso je přeci jen o něco tužší, než kuřecí.
TIPY
-
Toto jídlo můžete připravit i s kuřecími stehny, pokud ale máte na výběr, vždy zvolte raději ta krůtí. Důvodem je kvalita masa.
-
Pokud doma bílé víno nepijete nebo máte pouze takové skvosty, které si rozhodně nezaslouží nalít do pekáčku s jídlem, kupte si v supermarketu malou 250ml lahvičku s vínem.
Já osobně jsem si toto jídlo velice oblíbila, je skoro bez práce a kombinace česneku, citronové šťávy, výpeku z masa a provensálského koření je jedna z mých oblíbených 🙂
Dobrou chuť!
Kamila