Slavnostnější a chuťově velice zajímavá varianta bramborové kaše. Bramborovými pusinkami esteticky pozvednete jakékoliv jídlo a určitě uděláte radost dětem.
Budete potřebovat
- 800g brambor
- 100ml smetany na vaření, popř. mléka (lze použít i rostlinné mléko nebo rostlinnou smetanu)
- 1 vejce
- 1 lžíci másla
- špetku mletého muškátového oříšku
Postup
- Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky a v osolené vodě vařte cca 20 minut doměkka.
- Vodu slijte a brambory rozšťouchejte. Přidejte lžíci másla a rozšlehejte ručním elektrickým šlehačem do hladké konzistence.
- Kaši nechte trochu zchladnout. Pak přidejte celé vejce a smetanu, popř. mléko. Kaše nemá být ani příliš tuhá, ani ne moc řídká – vím,to je rada nad zlato 😉
- Hmotu dejte do cukrářského zdobícího zařízení (tuba, pytlík) a na plech vyložený pečicím papírem vymáčkněte pusinky a lehce potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte 12–15 minut dozlatova.
TIP
- Na bramborové pusinky je vhodné použít brambory typu C, které se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.
- Smetany dejte na začátku raději méně. Přeci jen jsou každé brambory jiné, tak je potřeba dát pozor, aby směs nebyla příliš řídká
- Do bramborových pusinek můžete přidat na jemno nastrouhaný tvrdý sýr.
Bramborové pusinky jsou moc dobré a na talíři se krásně vyjímají. Měla jsem ale problém dostat kaši do cukrářského pytlíku a bylo s tím docela patlání. To pro mě bylo minus. V polovině várky jsem proto odložila pytlík a na plech lžící rovnala bramborové hrudky, které po upečení vypadaly také zajímavě. To je tip pro ty, kteří by měli na pusinky chuť, ale neměli náladu na zdobení 🙂
Dobrou chuť!
Kamila