Já mám to štěstí, že můj muž sní vše, co mu připravím, a to včetně bezmasých či extra zdravých receptů. Dokážu si ale představit „nadšení“ ve tvářích některých chlapů poté, co jim jejich drahá oznámí, že k obědu bude pohanka 🙂 Pokud navíc pohanku neumíte správně připravit, tak tím mnohé opravdu neohromíte. Co když se ale jedná o recept s pohankou, který obsahuje cibuli, česnek, kousek toho masa, vymaštěný pekáček pěkně tradičně sádlem, to by doma mohlo projít, co myslíte? 🙂
Budete potřebovat
(4 porce)
- 250g pohanky – kroupy (ne lámanky)
- olej
- 200-300 g uzeného masa
- 1 velká cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 1 kg vařených brambor
- 1 lžičku majoránky
- sůl, popř. pepř
- sádlo na vymazání pekáče
Postup
- Pohanku připravte dle návodu nebo použijte tento postup na [základní přípravu pohanky](http://www.varilamysicka.cz/articles/pohanka-zakladni-priprava “Základní příprava pohanky”) (pohanku při její samotné přípravě nemusíte extra ochucovat, stačí trocha soli)
- Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte.
- Na trošce oleje nebo sádla osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte podrcený česnek a majoránku.
- Uvařené brambory přendejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte.
- Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí, popř. trochou pepře.
- Vše pořádně promíchejte a přendejte do sádlem vymaštěného pekáče.
- Zapečte při cca 200°C (horkovzdušná 180°) po dobu 15 – 20 minut, až bude povrch pevný a krásně zezlátne.
Jako příloha se doporučuje kysané zelí.
Proč je kysané zelí tak zdravé?
Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Pokud si ho navíc připravíte spolu s cibulí a křenem, bacily jistě půjdou o dům dál 🙂
Dobrou chuť!