Když bych tento recept nazvala „Těstoviny s pórkem, balkánským sýrem a slaninou“, tak bych vám hned prozradila, o co v tomto rychloreceptu jde 🙂 Penne ala Balkán je přeci jen o něco poetičtější 🙂
Množství surovin si samozřejmě upravte dle počtu strávníků, rozhodně ale nešetřete na pórku.
Na 3 porce budete potřebovat
- ¾ balení těstovin penne (trubky)
- 1 velký pórek
- 1 balení balkánského sýra (cca 200g)
- 15 – 20 dkg libové anglické slaniny (kdo by chtěl dietnější, může použít šunku)
- Trochu oleje
Postup
- Penne uvařte dle návodu, aby byly tzv. na skus. Deci vody, ve které se těstoviny vařily, si nechte stranou.
- Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka
- Nakrájejte slaninu.
- Na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje a na něm orestujte pórek spolu se slaninou (šunkou) cca 4 minuty.
- Pak můžete směs krátce podusit pod pokličkou, aby pórek hezky změkl, zkrátka, aby při kousání nebyl nepříjemný 🙂
- Odstavte z plotny a přidejte těstoviny a nastrouhaný balkán.
- Opatrně míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Jako „fígl“ na závěr přilijte asi deci vody, ve které se těstoviny vařily. Uvidíte, že sýr se krásně rozpustí a bude mít výbornou konzistenci.
- Jídlo už není nutné jakkoliv solit či dochucovat.
Něco navíc k receptu
Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí, který byl vyráběn původně z ovčího mléka. Současné typy prodávané ve střední Evropě jsou ale vyráběny z kravského mléka. Sýr má širokou škálu použití, v zemích svého původu je široce využíván pro ochucování jídel, ale také jako součást samotného jídla. Mnohdy bývá zaměňován se sýrem feta – nejedná se ale zcela o totéž. Sýr feta má svůj původ v Řecku a zraje podle tradiční receptury.
Dobrou chuť!
Autor: Kamila Metzová