Tyčinka Margot je kalorickou bombou. Pokud ji ale nastrouháte do koláče, kterého máte celý plech a rozdělíte se s ostatními, tak to tak strašné není. Zvykla jsem si tento koláč péct jako celozrnný ze špaldové mouky. Špaldová mouka k této chuti skvěle sedí a mlsání je alespoň o něco zdravější 🙂
Budete potřebovat
(1 hrnek = 250 ml)
Na těsto
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový přírodní, možno také nahradit částečně stevií nebo obilným sladem)
- 2 celá vejce
- 1 kelímek smetany (dá se upéct jak s 12% smetanou, tak s 30%)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 100 ml mléka (klasické nebo rostlinné)
- 1 nahrubo nastrouhaná tyčinka margot
- 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů, např. BIO Amylon)
Na domácí čokoládovou polevu
- 100g másla
- 100g moučkového cukru (prodává se i najemno namletý přírodní cukr)
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce škrobové moučky
- 1 – 2 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaového prášku
Postup
- Ušlehejte vejce s cukrem.
- Přidejte všechny ostatní ingredience a pomocí ručního mixéru ušlehejte do hladka.
- Na závěr přidejte na hrubo nastrouhanou tyčinku Margot.
- Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný klasický plech.
- Pečte na 160° (horkovzdušná) nebo 170° elektrická cca 25 minut.
- Připravte si domácí kakaovou polevu tak, že v kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte cukr, kakao a 1 lžíci mléka rozmíchanou s 1 lžící škrobu. Prohřejte, přidejte rum a vymíchejte do hladka. Polijte koláč a nechte zatuhnout.
Moučník je celkem křehký a poleva zcela nezatuhne, zůstane měkká.
Dobrou chuť 🙂