Cuketa má celkem nevýraznou chuť, není alergizující, dětem ale většinou chutná, proto se zařazuje do jídelníčku už od útlého věku. Tento recept je takový základní, vhodný pro malé děti. Pokud byste polévku připravovali pro dospělé, tak ji můžete připravit na cibulce, dochutit klidně troškou kari, dokonce jsem ji nalezla ve variantě s modrým sýrem a opečenými krutony.
Na 4 porce budete potřebovat
- 2 cukety (pokud by byly opravdu malé, což je ale lepší, tak raději 3)
- 4 lžíce ovesných vloček
- cca 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- Na dochucení – trošku soli, zelené natě, čerstvé nebo sušené (do polévek mi velice vyhovuje sušená směs „Babiččina zahrádka“, kterou jsem koupila na farmářském trhu a obsahuje sušenou petržel, cibulku, kopr a kapii)
- 1 lžíce zakysané smetany na zjemnění
- Pár kapek olivového oleje
Postup
- Cuketu omyjte a nakrájejte na kousky
- Zasypte ovesnými vločkami, zalijte vodou (nebo zeleninovým vývarem) a ochuťte.
- Vařte cca 10 minut.
- Rozmixujte na hladký krém a přidejte na jemno nakrájené zelené naťě (čerstvé nebo sušené.
- Můžete zjemnit zakysanou smetanou.
Polévka by měla být spíše řidší, než kašovitá a měla by sloužit jako první chod před hlavním jídlem 🙂
Jelikož není polévka připravována na tuku, každou porci na talíři lehce zakápněte olivovým olejem a obohatíte ji tak o prospěšné látky.
Nám všem doma velice chutnala, tak snad bude i vám 🙂
Autor: Kamila Metzová