V Ikee prodávají dětský koberec s obrázkem, který jsme si nazvali „pan Brokolice“. Pan Brokolice je u nás oblíbený, proto jsem se rozhodla, že udělám dceři radost a rozveselím brokolicovou polévku, která se u nás jí pravidelně. Polévka měla velký úspěch 🙂 Talíř prázdný. Mělo to ovšem jeden háček. Poté, co „pan Brokolice“ zahučel v polévce, musela jsem dceři udělat ještě další dva 🙂
Budete potřebovat (množství pro celou rodinu)
- 2 brokolice
- vodu (cca 1,5 litru)
- 2 lžíce mouky (nejlépe kukuřičné)
- zeleninový bujón bez glutamátu, solčanka, popř. sůl
- 2 lžíce zakysané smetany na zjemnění
- pár kapek olivového oleje
Postup
- Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a ještě znovu propláchněte.
- Zalijte vodou tak, aby brokolice byla ponořená a přiveďte k varu.
- Do hrnce přisypejte 2 lžíce kukuřičné mouky a nechte vařit spolu s vodou a brokolicí cca 5 – 7 minut.
- Trochu vývaru, který vznikl, si odlijte do hrnku. Vznikne vám tak prostor pro úpravu požadované hustoty polévky.
- Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem, dochuťte ideálně Solčankou (zeleninové ochucovadlo pokrmů)
- Na závěr zjemněte zakysanou smetanou.
- Na talíři zakápněte olivovým olejem.
Polévku můžete podat i dětem od ukončeného 8. měsíce, jen vynechte ochucovadla a zakysanou smetanu.
Polévku můžete připravit i tak, že si před jejím umixováním ořežete vrcholky uvařené brokolice a ozdobíte jimi každý talíř.
Něco navíc k receptu – Proč použít kukuřičnou mouku a ne klasickou?
Klasická bílá pšeničná mouka se dnes objevuje všude. V pečivu, omáčkách, nocích, knedlících, sušenkách. Lidstvo je zahlceno bílou moukou a zalepeno lepkem :)Proto je dobré „odlehčit“ trávicímu traktu a bílou mouku nahradit třeba právě kukuřičnou.