U tohoto receptu jsem se inspirovala ve starším vydání časopisu Food z roku 2012, konkrétně se jednalo o malé citronové dortíky s jablky. Napadlo mě dostat tuto jablečno citronovou chuť do méně pracného koláče. Zaujala mě především náplň z podušených jablek a citronové šťávy, smíchaná se žloutky a sněhem z bílků. Náplň jsem si upravila podle svého, původní recept byl jen inspirací.
Korpus jsem se rozhodla udělat bezlepkový. Použila jsem jemně mletou pohankovou a čirokovou mouku. Zrovnatak je ale možné sáhnout po nějaké osvědčené bezlepkové mouce vhodné k pečení moučníků.
Pokud vás moučník zaujal, ale nechcete bezlepkovou verzi, zvolte kombinaci hladké a jemně mleté pšeničné či špaldové celozrnné mouky. Těsto je totiž vděčné a povede se v různých variantách.
Upozorním jen na nevhodnost použití kokosové mouky, která má jiné vlastnosti a korpus by byl příliš tvrdý.
Ingredience (kulatá forma 24 cm)
Těsto
- 150 g jemně mleté bezlepkové mouky (směs nebo např. kombinace pohankové a čirokové)
- 50 g kvalitního jemného strouhaného kokosu
- 170 g povoleného másla
- 70 g přírodního cukru (nebo jiná sypká alternativa)
- Špetka soli
Náplň
- 450 g na drobné kousky nakrájených sladších jablek
- Šťáva ze 2 citronů
- 2 lžičky citronové kůry (lze bio čerstvou nebo sušenou)
- 2 lžíce medu
- 1 lžička kukuřičného škrobu + lžíce vody
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
Postup
- Zpracuji ingredience na korpus do kompaktní hmoty, těsto zabalím do fólie a nechám chvíli odpočinout v lednici.
- Připravím si náplň. Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím je na drobné kostičky nebo jemné menší plátky. Jablka dám do rendlíku, zaliju šťávou z citrónů, přidám citronovou kůru, med a pod pokličkou dusím na mírném stupni pár minut, až jablka trochu změknou. Ke konci vmíchám 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve lžíci vody tak, aby škrob jablka lehce zahustil a nevytvořil hrudky. Jablečnou směs nechám zchladnout. Pak do ní zamíchám žloutky a nakonec sníh z bílků. Sníh dávám do jablek těsně před tím, než směs naliju do korpusu, aby zůstala nadýchaná.
- Těsto na korpus prsty natlačím do formy tak, aby i stěny formy byly pokryté. Předpeču asi 10 minut na 180 stupňů.
- Do korpusu vliju jablečnou náplň a peču dál na 180 stupňů asi 30 minut. Hotovo! Krájím až po dostatečném vychladnutí.🙂
TIPY
- Kokos v korpusu můžete nahradit např. mletými vlašskými ořechy
- Místo bezlepkové mouky můžete použít mouku s lepkem, např. jemně mletou špaldovou nebo ovesnou
- Kromě jablek lze použít také tvrdší hrušky nebo broskve. Dle sezóny.
- Pro slavnostnější verzi se jako ozdoba hodí půl plátku citrónu (může být oslazený medem) a lístek máty
- Pokud použijete kyselejší jablka a k tomu připočítáte šťávu ze dvou citronů, bude náplň spíše svěží, kyselejší. Dolaďte ji tak, jak potřebujete a jak vám to bude sedět. 🙂
- Na fotce je jablečná náplň z neoloupaných jablek. Některá jablka však mají slupku tuhou a to by mohlo vadit jemnosti náplně. Pokud chcete vsadit na jistotu, jablka raději oloupejte.👍
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč s křehkého mrkvového těsta. Úžasně křehký a šťavnatý.
Ať se vám koláče povedou!🙂