Variant jak udělat květákovou polévku je samozřejmě nespočet. A já ji také pokaždé jinak dělám. Nejvíce ale doma chutná tato klasika s cibulovou jíškou, která polévce dodá šmrnc.
Květák rozeberu na růžičky, kořenovou zeleninu oškrábu a nakrájím na malé kousky. Vhodím do hrnce nebo papiňáku a zaliju studenou vodou nebo vývarem a dochutím bio zeleninovým bujónem či solí.
Mezitím si na malé pánvi připravím cibulovou jíšku, která polévce dodá chuť a zároveň ji zahustí. Na másle či olivovém oleji orestuji do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidám 2 lžíce mouky a společně opražím.
Jakmile je zelenina v hrnci uvařená, rozšťouchám ji na drobné kousky a přidám cibulovou jíšku. Pár minut provařím.
Ke konci přidám zelené bylinky. V sezóně čerstvé, v zimě mám zásobu v mrazáku. Nejčastěji petržel a libeček.