Dát si něco sladkého nemusí znamenat zákusek, koláč nebo čokoládu. Může to znamenat bonbón. Ne ovšem z cukru, ale z cizrny ...
Cizrna je moje oblíbená luštěnina. Má příjemnou chuť a vyhovuje i malým dětem. Ráda ji přidávám do těstovinových salátů, polévek, poslouží i jako super základ pro jakýkoliv “eintopf”. Její využití ale stále posouvám dál a dál. Zvykla jsem si kupovat cizrnovou mouku, ze které peču sušenky a jednou mě napadlo udělat z vařené cizrny kuličky a nazdobit je jako bonbóny. Zdravé nebo dobré? Žádné nebo…obojí!
Budete potřebovat
Množství – 12 kuliček
120 g uvařené cizrny (1 naběračka)
4 lžíce ovesných vloček jemných
1 lžíci tekutého medu nebo obilného sirupu
8 předem namočených změklých datlí
1 lžíci másla
půl žličky skořice
Postup
Cizrnu uvařte dle návodu do měkka, případně použijte sterilovanou.
Rozmixujte ji do hladka spolu s medem, máslem, ovesnými vločkami a datlemi. Dle chuti přidejte skořici.
Směs nechte odležet a ztuhnout v lednici. Lžičkou pak naberte hmotu a pomocí dlaní tvarujte kuličky.
Můžete je poté vyválet v kakau, kokosu, opražených sezamových semínkách či nazdobit různými čokoládovými posypkami.
Pokud je náhodou hned nesníte, uchovávejte v lednici
Super způsob, jak si dopřát luštěninu a něco sladkého zároveň 🙂