Brownies- to je ten pravý recept pro milovníky čokolády 🙂 Když bych měla nalézt český ekvivalent pojmu brownies, byl by to asi „čokoládovník“ 🙂
Brownies jsou finančně nákladnější, zde se ale nejede na kvantitu, nýbrž na kvalitu.
Dříve jsem je pekla několikrát, neměla jsem ale ten správný recept, proto jsem se k němu nevracela.
Na internetu si musíte dát pozor – co se tam válí bábovek obarvených kakaem a nazvaných brownies…! 🙂
Tento konkrétní recept jsem viděla na stránkách Apetitu, Ona Dnes a ten samý jsem také objevila v 7 let starém časopise o vaření. Kdo je tedy autorem se asi jen tak nedozvíme 🙂
Na 16 čtverečků budete potřebovat
- 350g čokolády, nejlépe s obsahem kakaa 50 – 60%
- 250g másla
- 3 velká nebo 4 malá vejce
- 250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého, který do original brownies patří)
- 85g hladké mouky
- Půl lžičky prášku do pečiva (ne víc)
Postup
- Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte spolu s máslem.
- Vejce vyšlehejte spolu s cukrem, až vznikne světlá a hustá hmota.
- Tuto hmotu opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády.
- Navrch prosijte mouku s trochou prášku do pečiva a se vší jemností vymíchejte do hladka.
- Vlijte do menšího pekáčku (já použila 22 x 30 cm), který je lehce vymazaný a ještě vyložený pečicím papírem.
- Pečte 30 – 35 minut na 160° (elektrická) nebo 140° (horkovzdušná). Povrch musí být pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý.
Moje tipy k receptu
- Během vychládání těsto ještě trochu dojde. Nechte ho vychladnout v pekáčku.
- Brownies musí opravdu pořádně vychladnout a odpočinout si, pak totiž ztuhnou na správnou konzistenci.
- Nevyplatí se experimentovat. Dodržte recepturu a povedou se vám.
- I kdyby se vám zdály nedopečené, tak je v žádném případě nenechávejte déle v troubě. To je klasická začátečnická chyba. I já jsem si ji prošla 🙂
- Tento recept je na základní brownies, do těsta se dají přidat i ořechy, bílá čokoláda, maliny…
Přeji dobré čokoládové mlsání!