Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách. Červené fazole je samozřejmě nejlepší si uvařit doma, pokud jste ale nováčci a nevíte, co čekat, klidně si pomazánku zkuste z konzervovaných fazolek. Tu jsem jednou narychlo vyráběla u přátel, kteří mi nevěřícně zírali pod ruku a hlásali: “…pomazánka z fazolí? Jako vážně? Tam se nedává žádná majonéza, ani sýr?” No chutí byli nadšeni 🙂
Budete potřebovat
- 300g červených uvařených fazolí (pokud hledáte rychlé řešení a nechcete je vařit, tak červené fazole v konzervě ve slaném nálevu)
- 2-3 vejce uvařená na tvrdo
- 1 cibuli
- 70 ml rostlinného oleje (olivový extra virgine nebo řepkový
- Sůl
- Pepř
- Zelenou petrželku
Postup
- Uvařené fazole rozmixujte do hladka na pastu spolu s olejem. V případě potřeby můžete zředit trochou vody.
- Ke vzniklé fazolové hmotě přimíchejte na drobno pokrájená na tvrdo uvařená vajíčka a na jemno posekanou cibulku.
- Podle chuti osolte a opepřete.
TIPY
-
Místo jedné cibulky můžete dát klidně dvě. Záleží jen na vás, co snesete. Syrová cibule je každopádně zdraví velice prospěšná. V syrovém stavu jsou známé její antibiotické účinky či detoxikační účinky.
-
Luštěniny obecně by se při vaření měly solit až na konci. Sůl zpomaluje měknutí. Naopak přidáním trochy jedlé sody se doba varu zkracuje. V „měkčí“ vodě se luštěniny snáze uvaří.
-
Pokud jste se rozhodli fazole si uvařit, z části můžete vyzkoušet tuto pomazánku a zbytek fazolí využít třeba druhý den na chilli con carne, gulášovou polévku s fazolemi, kuskus se zeleninou a fazolemi nebo zeleninový salát.
V rámci zdravého životního stylu je dobré zvyknout si na to, že se při výrobě pomazánek můžeme snadno obejít bez mléčných výrobků.