Rychlá kmínová polévka se zeleninou

Pokud potřebujete rychlou polévku, na kterou ingredience budete mít doma vždy, zkuste tuto kmínovou. Chutná dětem a je vhodná i pro kojící maminky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Kmínová polévka se zeleninou je další vděčnou polévkou, která je raz dva hotová, zahřeje a dodá živiny. Bývá oblíbenou polévkou kojících maminek, silice kmínu totiž usnadňuje trávení a kmín podporuje tvorbu mléka.

Budete potřebovat

  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci mouky (jemně mletá špaldová nebo klasická)
  • Zeleninový vývar
  • Drcený kmín (můžete dát půl drceného, půl celého)
  • Trochu kořenové zeleniny (cca 1 malou mrkev, ½ petržele)
  • 1 vejce
  • trocha soli či Solčanky na dochucení
  • Zelenou petrželku k podávání

Postup

  1. Na lžíci másla krátce orestuje kmín, aby se rozvoněl.
  2. Přidejte na opravdu malé kousky pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Pár minut restujte.
  3. Zaprašte lžící mouky, zase chvíli míchejte a zalijte zeleninovým vývarem (ne vařicím).
  4. Vařte do změknutí zeleniny pár minut.
  5. Nakonec vlijte do polévky rozšlehané vejce, rozkvrdlejte a krátce provařte.
  6. Dochuťte, jak vám vyhovuje …

TIP

  • Do polévky můžete zakomponovat i cibulku, kterou osmahnete na másle a až pak přidáte kmín. Kvůli kojícím maminkám je tento krok vynechán.

  • Místo čerstvé zeleniny můžete použít půl balíčku mražené jemné polévkové zeleniny.

Proč se brambory vaří s kmínem

Dělají to snad všichni, je to zažité, ale proč? Není to jen o tom, že kmín brambory báječně ochutí. Kmín totiž dokáže eliminovat škodlivé účinky solaninu, což je toxický jed, který se vyskytuje především v zelených částech brambor a v okolí klíčků.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky